2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

cikkek, tanulmányok

2011-09-30 • Elekes Botond (cikkek, tanulmányok)
Néhány gondolat Szabados Györgyre emlékezve
A Gondviselő bizonyossága nélkül nem tudom befogadni, tudomásul venni, hogy Ő annak ellenére távozott, hogy nem akart elmenni.

elolvasom »

2011-09-22 • Simon Géza Gábor (cikkek, tanulmányok)
Ki kicsoda a magyar jazztörténetben
Az ismeretlenek
II. rész: Auer Vera
AUER VERA 1919. április 20-án született Bécsben. Kezdetben klasszikus zenei zongorázást tanult, majd áttért a tangóharminkára. E hangszer elismert mestere volt, amikor 1948-ban Bécsben megalapította a „Vera Auer und ihre Solisten” elnevezésű együttesét, amelynek fő erőssége a magyar gitáros, Zoller Attila volt...

elolvasom »

2011-08-23 • Simon Géza Gábor (cikkek, tanulmányok)
Ki kicsoda a magyar jazztörténetben
Az ismeretlenek
I. rész: Füredy F. Gusztáv
A magyar jazztörténet korai korszakában különösen sok olyan muzsikust és más zenei szakembert találunk, akiknek élete teljesen homályban maradt, sokszor még a legalapvetőbb adatok is hiányoznak.
Új sorozatunkban megpróbálunk néhány nevet előbányászni a teljes homályból.

elolvasom »

2011-05-09 • Matisz László (cikkek, tanulmányok)
Deseő Csaba: Kék húr
Deseő Csaba a modern magyar jazzélet emblematikus figurája. A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány 1995-ben „Magic Violin” című anyagával indította előfizetéses CD sorozatát a „Pannon Jazz” márkanév alatt.

2000-ben szintén a „Pannon Jazz” adta ki a „Keep Cool” című Deseő CD-t, amely nemcsak hanganyagot, hanem egy hosszú, írott interjút is tartalmazott a művésszel, amelyet az ismert zenész és zenei szakíró, Matisz László készített.

Az interjút a szerző szíves engedélyével közli újra a „Jazzkutatás”.

elolvasom »

2010-10-24 • Olasz Sándor (cikkek, tanulmányok)
Négy lemez a Jazz Hungaricum sorozatból
Még mindig túl sok tévhit kereng a magyar jazz múltját illetően.
A magyar jazz a kezdetektől lépést tartott a jazznek a világban végbement fejlődésével. Amit ezen a négy CD-n lehet hallani, az nem csak igen érdekes, szórakoztató, de felettébb tanulságos is.

elolvasom »

2010-10-20 • Dr. Franz Krieger (cikkek, tanulmányok)
“Mindenki a zenében élt Jamaikában” Monty Alexander jazz-zongorista zenei gyökerei
Aki Monty Alexander zenéjét közelebbről ismeri, annak könnyen eszébe juthat a római Janus isten, akinek fő attribútuma a kettősség. Ez a hasonlat egyrészt azért lehet indokolt, mert Alexandert az Egyesült Államokon keresztül ismerte meg a világ, hiszen játékmodora és repertoárja a Nat King Cole-tól és Oscar Petersontól eredeztethető hagyományban gyökerezik. Mind e közben a másik oldalról gyökereit mélyen abba a hagyományba látszik ereszteni, amelyet leginkább jamaikai popzenének nevezhetünk.

elolvasom »

2010-09-01 • Albert Gizella (cikkek, tanulmányok)
Jazzklub a könyvtárban
2010. szeptember 16-án kezdődött el Simon Géza Gábor jazzkutató, szakíró jazzklubjának második féléve a Zenei Gyűjteményben.

elolvasom »

2010-06-19 • Simon Géza Gábor (cikkek, tanulmányok)
Nat King Cole, Natalie Cole, Frank Szabo
natcole.jpg 2010. július 26-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a kilencszeres Grammy-díjas Natalie Cole, Nat King Cole leánya. Ebből az alkalomból szeretnénk rámutatni arra a szerény, de egyáltalában nem elhanyagolandó magyar kapcsolatra, amely a két Cole életében eddig előfordult.

elolvasom »

2010-05-11 • Simon Géza Gábor (cikkek, tanulmányok)
Lena Horne és Szabó Gábor

lena_horne.jpg 2010. május 9-én New York City-ben elhunyt Lena Horne énekesnő.

Az afro-amerikai, európai és indián ősökkel egyaránt rendelkező énekesnő felső-középosztálybeli feketebőrű családban született és nevelkedett. Énekesi pályáját 1933-ben a swing korszakban a színesbőrű jazzmuzsikusok pályafutásában jelentős szerepet játszott New York-i Cotton Club kórusában kezdte.

elolvasom »

2010-04-19 • Simon Géza Gábor (cikkek, tanulmányok)
Gyönyörű csehszlovák jazzdiszkográfia

Csak irigyelni lehet ezt a kötetet és gyönyörködni benne napestig.

elolvasom »

archívum »
keresés
 
 
Mi a jazz?
1934-01-01

1934

Szomory Dezső

Mi újat lehet mondani a j a z z-ről, még ha százan is fújják egyszerre azokat a rémületes hangszereket, amelyeket ma már csak Strauss Richard használ lealkonyult műveihez!

Színházi Élet

Ki volt?
Láng György
Láng György (1908-1976) zeneszerző, karnagy, író 1926-1931 között a Zeneakadémia hallgatója volt, zeneszerzést Kodály Zoltánnál tanult. Muzsikusi működése kevéssé közismert, mint ismeretterjesztő regényes életrajzai. Vajon hányan ismerik akárcsak a Hungaroton 1998-ban megjelentette CD-n hallható -- hegedűre és zenekarra (Concerto ebraico), valamint hegedűre és zongorára (A faun halála, Chanson d’automne, Fleur du délice) komponált -- műveit? További kompozícióiról nem is szólva. Bizonyára sírkövén ezért is változott a sorrend: „író és zeneszerző”.
A ZENEAKADÉMIA NÖVENDÉKÉNEK JAZZ-REVÜJE A ZENEAKADÉMIÁN
Sthymmel Miklós (1920-1981) 1932-ben, 12 évesen lett a Zeneakadémia növendéke, gordonkaművésznek készült, tanára Kerpely Jenő volt; 1940-ben szerezte meg diplomáját. 1949. január 16-án jazz-revüjével szerepelt a Zeneakadémia Nagytermében. Nem alkalmi fellépésről van szó, hiszen ekkor már a gordonkaművész a jazz elkötelezettje is.
Idegen nyelvű cikkeink