2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

forrásközlés

1935-01-01 • Vajda János (forrásközlés)
Jazz

1935

Vajda János

A jazz kezdetben és hosszabb időn át éppen a gazdagok, a tehetős külföldiek muzsikája volt. Azoké, akiknek rendben volt a kenyérgond körül a szénájuk. Amerikában, Angliában és a művelt Nyugat legvagyonosabb osztályaiban találta meg helyét. És nem lehet érthetetlen, hogy az a bizonyos külföldi »felső tízezer«, az a társasági formáknak élő, rafinált italok mámorában révedező kisebb emberi összesség éppen a jazz-t, a fájdalom zenéjét emelte kultúrájává. Mert az a gazdagság, amiről erre, mifelénk beszélünk néha, csak szürke utánzata annak, ami a világon van. Ahol valóban keveseké a szépség, az öröm, az élet napos oldala és sokaké a gond, a nyomorúság és az árny.

elolvasom »

1929-11-00 • James Francis Cooke (forrásközlés)
Az Egyesült Államok zenéje - A jazz-szállítmány
Az amerikai Presser Foundation elnöke, az Etude Music Magazine kiadójának az 1929. augusztusában Lausanne-ban rendezett Angol-Amerikai Zenei Konferencián tartott előadása - részlet

elolvasom »

1929-04-01 • Pollatsek László (forrásközlés)
Jazz band
Molnár Antal érdekes könyve csak a jazz hibáit akarja elismerni, kissé egyoldalúan.

elolvasom »

1927-02-01 • Németh Károly (forrásközlés)
BROWN TAMÁS SZAXOFÓNOS A MENNYORSZÁGBAN
A kitartott parkett-táncosok nősülni akartak, a kabaré-komikus elhatározta, hogy végre betanulja a Lear királyt, a lokálnők cukorkaüzletről és komoly zsidó kérőről álmodoztak. Brown Tamás, a szaxofónos bambán motyogta:

-- Mától kezdve gyakorolni fogok. Ott a hegedűm. Ha hallanátok! Csak Mozartot fogok játszani. Ha nem kellett volna a pénz, nem állok össze ezzel a disznó néger bandával. Hol tartanék ma már!

elolvasom »

1903-01-01 (forrásközlés)
CAKE-WALK
Ez az őrületes, de talán épen ezért kedvelt táncz a következő:
A hölgy arczczal előre áll, az ur keveset mögötte. A hölgy két karját előre, vállmagasságig kecse- sen fölemeli, az ur a hölgy bal kezét könnyedén fogja. Mindketten, ur és hölgy, bal lábbal kezdenek

elolvasom »

archívum »
keresés
 
 
Mi a jazz?
1934-01-01

1934

Szomory Dezső

Mi újat lehet mondani a j a z z-ről, még ha százan is fújják egyszerre azokat a rémületes hangszereket, amelyeket ma már csak Strauss Richard használ lealkonyult műveihez!

Színházi Élet

Ki volt?
Láng György
Láng György (1908-1976) zeneszerző, karnagy, író 1926-1931 között a Zeneakadémia hallgatója volt, zeneszerzést Kodály Zoltánnál tanult. Muzsikusi működése kevéssé közismert, mint ismeretterjesztő regényes életrajzai. Vajon hányan ismerik akárcsak a Hungaroton 1998-ban megjelentette CD-n hallható -- hegedűre és zenekarra (Concerto ebraico), valamint hegedűre és zongorára (A faun halála, Chanson d’automne, Fleur du délice) komponált -- műveit? További kompozícióiról nem is szólva. Bizonyára sírkövén ezért is változott a sorrend: „író és zeneszerző”.
A ZENEAKADÉMIA NÖVENDÉKÉNEK JAZZ-REVÜJE A ZENEAKADÉMIÁN
Sthymmel Miklós (1920-1981) 1932-ben, 12 évesen lett a Zeneakadémia növendéke, gordonkaművésznek készült, tanára Kerpely Jenő volt; 1940-ben szerezte meg diplomáját. 1949. január 16-án jazz-revüjével szerepelt a Zeneakadémia Nagytermében. Nem alkalmi fellépésről van szó, hiszen ekkor már a gordonkaművész a jazz elkötelezettje is.
Idegen nyelvű cikkeink