2021-10-20    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1999-03-01 • Simon Géza Gábor
A MAGYAR JAZZTÖRTÉNET FŐBB DÁTUMAI

1851
Március 31-től Isaac Bickerstaffe The Padlock (A lakat) című vaudeville-jével Pesten szerepel Ira Aldridge (Jókai:Ira Aldridge) és társulata.

1853
Augusztus 30-tól Isaac Bickerstaffe The Padlock (A lakat) című vaudeville-jében Pesten Ira Aldridge magyar művészekkel közösen szerepel.

Az alig egy esztendeje alakult pesti Rózsavölgyi Zeneműkiadónál Néger-dalok címmel megjelenik Ira Aldridge három kompozíciója. Ez az első amerikai szerzőtől származó kotta, amely Magyarországon megjelenik. A kotta amerikai, vagy más országbeli kiadásáról nincs tudomásunk.

1886
Június 16-tól, a budapesti Orpheumban Mr. Mackwey, a fekete bőrű komikus Rosner Ödön magyar karmesterrel lép fel.  

1888
Április, Beliczay Kávéház, Budapest: Tom Luisett, az eredeti mór komikus Rosenzweig Vilmos magyar karmesterrel lép fel, aki az elkövetkező esztendők kulcsfigurája lesz karmesterként, zeneszerzőként és hangszerelőként. Rosenzweig csaknem valamennyi produktuma a jazz előkészítője volt.

1895
Április 1-30. Metropole Hotel, Budapest: The Bundicks, Ethiopian Serenaders. A társulat igazgatója Leo Bundick, az American Negro Jubilee Singers egykori vezetője.

1896
Június, Ős-Budavára: Milleniumi ünnepségek Budapesten. A Kinematoskop programban: A táncoló néger.

1898
Április 1. A Zenélő Magyarország című kottafolyóiratban megjelenik Sousa zongoradarabja, a The Washington Post.

1901
Augusztus, Ős-Budavára, Budapest: A The Louisiana Amazon Guards vaudeville-je hatalmas cake walkkal a műsorban.

1902
Október 14. Vígszínház, Budapest: Fedák Sári, a kor ünnepelt operettsztárja először táncol hagyományos színházban cake walkot. Skandallum.

1905
Farkas Pali cigányzenekara Budapesten ragtime felvételeket készít az Odeon Record lemezmárka részére.

1906
Augusztus: a császári és királyi, Freiherr von Probstról elnevezett 51. sorgyalogezred zenekara elkészíti a Hiawatha felvételét.

1909
Die Ungarische Zigeunerkapelle, Budapest elkészíti a My Curly Headed Baby lemezfelvételét.

Nyár, Farkas Vincze cigányzenekara elkészíti a Mumblin' Mose című cake walk felvételét.

1912
Meglehetősen sok ragtime felvétel készül különböző cigányzenekarokkal, többek között Berkes Béla, császári és királyi udvari tánczenész elkészíti a Hitchy Koo lemezfelvételét.

Június: Solti Hermin és Király Ernő közreműködésével quasi cover-verzió készül az Alexander's Ragtime Bandből a magyar Special lemezmárka részére.

Augusztus 7. A budapesti Zeneközlöny-ben megjelenik Lavotta Rudolf Rag-Time című cikke.

1919
Megjelenik Székely Aladár ragtime zongorista Op.1. sorszámú Pension Rag című darabjának kottája.

1925
November 2-14. Renaissance Színház, Budapest: a Sam Woodings' Chocolate Kiddies 16 előadása: Tommy Ladnier, Maceo Edwards, Bobby Martin (tp, co, mellophone), Herb Flemming (tb), Willie Lewis, Garvin Bushell, Gene Sedric (sax), Sam Wooding (p), John Mitchell (bj), John Warren (tu), George Howe (dr). A műsorban a fiatal, kezdő Duke Ellington számos kompozíciója, többek között a Jig Walk is elhangzik. Az Ellington szerzeményeket a magyar Rózsavölgyi cég német leányvállalata, a Musikalienhandlung Graphisches Kabinett G.M.B.H. kottában is kiadja. A színház karmestere és házi zeneszerzője Kozma József, alias Joseph Kosma, aki később többek között a Hulló levelek (Autumn Leaves) című kompozíciójával világhírű lesz.

December 22., 27. és 29. A budapesti Telefonhírmondó műsorában jazzband zene, nagy valószínűséggel az Ostende Kávéház zenekara.

1926
Február 7. a Rádió Budapest műsorán először szerepel jazzband a stúdióból. A műsor párhuzamosan hallható a budapesti Telefonhírmondóban is.

Március: a temesvári Zenei Szemle közli Vannay János A jazz zene című cikkét.

Április-május: A Jámbor Zoltán vezette Jazz Syncopaters Band hétszer játszik a Magyar Rádióban és lemezfelvételeket készít a magyar Columbia lemezmárka részére.

Az első magyar jazziskola, a Szekes Jazziskola megkezdi működését Budapesten.

1927
Chappy, az ismert jazzdobos számos lemezfelvételt készít az Arthur Briggs's Savoy Syncops Orchestra tagjaként.

Szeptember: a Frank Withers's Stomp Jazzers párhuzamosan szerepel Budapesten a Parisien Grillben és a Royal Orfeumban, összesen több mint 60 fellépés.

Szeptember 24. Az Utica Jubilee Singers fellép a budapesti Vigadó nagytermében.

1928
A Frankfurt am Main-i Hoch'sches Konzervatórium jazztanszékének Seiber Mátyás zeneszerző a vezetője

Február 2.: a budapesti Népszavában Brichta Cézár tollából megjelenik az első magyar jazzvers, a Jazz-band!

Július 3: megkezdődik a The Two Jazzers (Mocsányi László – Lakos Tibor) karrierje a Magyar Rádióban. A duóval összesen több mint 200 felvétel készül Romániában, Ausztriában, Németországban és Magyarországon.

Nyár: a cigányzenészekből álló Splendid Jazz Band a magyar Columbia lemezmárka részére felvételeket készít az első magyar jazzdobossal, Grünhut Béla, alias Csibész Bobbyval.

Kiadják az első magyar jazzkönyvet: Molnár Antal: Jazzband című kötetét, amelynek az elkövetkező években számos újabb kiadása jelenik meg.

1929
A Jolly Boys, a szaxofonos Buttola Ede zenekara Koppenhágában a dán Polyphon lemezmárka részére elkészíti első felvételeit.

Brodszky Miklós (Nicholas Brodsky) Berlinben a Brodszky Jazz elnevezésű együttesével felvételeket készít a csehszlovák H.M.V. lemezmárka részére. Később filmzeneszerző lesz és többek között ő a Be My Love című jazzstandard komponistája.

A The Spectacles Band egy sorozat jazzfelvételt készít a rövidéletű budapesti Duophone lemezmárka részére.

1930
Sebő Miklós sztárénekes kompozíciója, az Én csak nevetek többek között német közreműködőkkel korai dixieland felvételként jelenik meg a berlini Parlophon lemezmárkánál.

1932
Ábrahám Pál zeneszerző és zenekarvezető zenekarával jazzfelvételeket készít Berlinben.

1935
Január: 100 oldalon megjelenik a Sternberg Híradó Jazzalbum.

A magyar Kardosch-Sänger jazzfelvételeket készít a német Odeon és Telefunken lemezmárkák részére.

A Smiling Boys többek között Martiny Lajos (p, arr, ld) és Beamter Bubi (dr) közreműködésével jazzes lemezfelvételeket készít a magyar Odeon lemezmárka részére. Martiny közreműködésével elkészítik a Szomorú vasárnap első felvételét.

1936
Szabó Kálmán zongorista 1940-ig jazz triófelvételeket készít a magyar Odeon és Patria/Ultravox lemezmárkák részére.

Bujka Bertalan klarinétos/szaxofonos/hegedűs a Teddy Stauffer vezette Original Teddies tagjaként Berlinben elkészíti első big band felvételeit.

1937
Buttola Ede szaxofonos zenekara az angol trombitás/énekes Len Hughes közreműködésével Budapesten jazzfelvételeket készít a magyar Radiola Electro Record lemezmárka részére.

1938
Az angol trombitás/énekes Len Hughes Budapesten elkészíti első felvételeit saját zenekarával, amelynek tagjai magyar zenészek.

Október 24. A német Telefunken lemezmárka a svájci Original Teddies felvételén Bujka Bertalannal rögzíti a St.Louis Blues hegedűszólóját.

1939
Solymossy Lulu, a legendás zongorista 1942-ig lemezfelvételeket készít a magyar Radiola Electro Record, H.M.V. és Columbia lemezmárkák részére.

1939. decembere és 1947 között a Martiny Rhythm Band számos felvételt készít Anita Best angol énekesnővel.

1940
Vécsey Ernő zongorista/zenekarvezető 1947-ig felvételeket készít a Patria/Ultravox, a különböző Radiola, majd az Odeon és Darling Super lemezmárkák részére.

1941
Tavasz: a budapesti Katolikus Körben Martiny Lajos vezetésével a Tiny Matton And His Orchestra swing big band felvételeket készít a magyar Odeon lemezmárka számára.

1942
Chappy Budapesten jazzfelvételeket készít a magyar Odeon lemezmárka részére.

Tabányi Mihály nyeri az Első Magyar Tangóharmonika Olimpiászt és elkészíti első jazz hangfelvételeit a Radiola Electro Record lemezmárka részére.

1943
Megjelenik Chappy önéletrajza, a Jazzdobbal a világ körül.

Hlaszny Béla tangóharmonikás lemezfelvételeket készít a német Imperial lemezmárka részére.

Gorodi G. Antal zongorista/orgonista 12 trió felvételt készít, amelyek a tangóharmonikás Herrer Pál felvételeivel egyetemben a különböző Radiola lemezmárkákon jelennek meg.

1945
Április-május: a Royal Revű Varietében Chappy és a Magyar Revű Tánczenekar jazzrepertoárral szerepel, többek között játssza Chappy kompozícióit, a Szignált és a Vagy-vagyot.

Május, Presto Dancing, Budapest: a jazzbandbandben Balázs Tibor (“Hot Balázs”) (as, cl), Bleyer Péter (tp), Kelényi György (tp), Kelényi Tibor (tb) és mások játszanak.

Május 8-tól az Angol Parkban magyar jazz big bandek fellépése, többek között a Holéczy Big Band játszik.

A Fővárosi Nagycirkuszban Buttola Ede 16 tagú jazz big bandje kíséri a műsort. A 90-es évekig a cirkuszi zenekarokban sok magyar jazzmuzsikus keresi a kenyerét.

Tabányi Mihály Pinocchio együttesében többek között a gitáros Bacsik Elek és a szintén gitáros Zoller Attila szerepelnek.

1946
A tenorszaxofonos Filu ettől az évtől kezdve számos felvételt készít, mindenekelőtt a Bob Crosby's Bob Cats stílusában, amelyek a Durium/Patria, a Darling Super és a Tonalit lemezmárkákon jelennek meg.

1947
A mindössze 9 esztendős dobos, Vig Tamás nyeri az MGM budapesti jazzversenyét. Vig a magyar Mesterhang! lemezmárka részére a Chappy vezette Mopex big banddel készít lemezfelvételeket. Bécsben Tommy, der jüngste Tricktrommler der Welt megjelöléssel az Ernst Landl vezette Hot Club Vienna együttessel az osztrák Elite Special lemezmárka rögzíti Vig játékát.

A Durium Swingband, a magyar Durium/Patria lemezmárka studio big band formációja négy pompás zenekari felvételt készít Budapesten. Két tucat további jazzfelvételen magyar énekesnők és énekesek részben angolul, részben magyarul énekelnek.

1948
Október: Zoller Attila Bécsbe emigrál és az Eddie Macke Jr. Big Band tagja lesz, majd 1954-ig a vibrafonos Vera Auer combójának tagja.

1951
Január, Bécs, Jazz Public Poll: a combódíjat a Zoller Attilával felálló Vera Auer Combo kapja.

1952
A gitáros Szabó Gábor közreműködésével Budapesten megalakul az Argényi zenekar.

Zoller Attila többek között Joe Zawinullal szerepel Németországban és Svájcban.

Március, Jazz Podium, Austria Poll. Gitár: 1. Zoller Attila.

1955
Május 28. Albert Mangelsdorff és Zoller Attila első közös, kiadott duó hanglemezfelvétele a (nyugat)német Brunswick lemezmárkán.

Május 29. Lakatos Ferencz pozanos első lemezfelvételei Frankfurt am Mainban az Erwin Lehn Orchester tagjaként. 1959-ig igen sok jazzfelvételt készít a zenekarral.

Július 28. Zoller Attila első szólógitárfelvétele, a Shivi Guitar a (nyugat)német Mod lemezmárkánál.

1956
Szabó Gábor gitáros első jazzlemezfelvételei Budapesten.

A Fővárosi Tánczenekar Martiny Lajos vezetésével jazzfelvételeket készít.

Solymossy Lulu duófelvételeket készít Beamter Bubival a Qualiton lemezmárka részére.

1957
A Benkó Dixieland Band megalapítása Budapesten.

Holéczy Ákos együttesének felvételei a Qualiton lemezmárkánál.

Kovács Andor gitáros/multiinstrumentalista megkezdi a saját neve alatt megjelenő lemezfelvételeket a Qualiton lemezmárkára.

Szeptember: Tabányi Mihály elkészíti az első magyar west coast felvételt a Qualiton részére.

1958
Július: az Amerikai Egyesült Államokba emigrált Szabó Gábor a The International Youth Bandben többek között Dusko Gojkovic, Kurt Jarnberg, Erich Kleinschuster, Albert Mangelsdorff, Hans Salomon, George Gruntz, Gilberto Cuppini és mások társaságában lép fel. A zenekar lemeze a Columbia márkánál jelenik meg és számos más kiadása is létezik, többek között a holland Philipsnél. A Youth Band Louis Armb koncertjén is közreműködik, amelyről hangfelvétel is készül.

A zongorista Körmendi Vilmos dixielandzenekara 1961-ig lemezfelvételeket készít a Qualiton lemezmárka részére.

1959
Január: a legendává vált Oscar Pettiford/Zoller Attila/Hans Koller hanglemezfelvételek a bécsi Mastertone Studiosban, amelyek a Pacific, a Bertelsmann/Manhattan, a Deutscher Schallplattenclub, az Ex Libris és a Black Lion lemezmárkákon jelennek meg.

1960
Londonban a Johnny Dankworth Big Band és a Hugo Rignold. vezényelte Londoni Philharmonikusok előadásában megtartják Seiber Mátyás és a brit Johnny Dankworth közös kompozíciója, az Improvisations For Jazz Band And Symphony Orchestra ősbemutatóját.

1961
A Tóth Zoltán Big Band fénykora. A felvételeken sok ifjú tigris működik közre.

1962
Februártól májusig: Tabányi Mihály nagyobb formációkkal készít lemezfelvételeket, többek között Bergendy István, Bergendy Péter, Dudás Lajos, “Ablakos” Lakatos Dezső, Mittai Attila, Váradi György, Wirth Rudolf (reeds), Káldor Péter (vib), Tihanyi Péter (p), Kovács Andor (g), Pege Aladár (b), Kovács Gyula (dr) közreműködésével.

Megalakul a Dália Klub.

A zongorista Garay Attila nyeri meg a csehszlovákiai Karlovy Vary Jazz Festival első díját.

Bacsik Elek gitáros Párizsban elkészíti első saját neve alatt megjelenő LP-je felvételeit. Júliusban Dizzy Gillespie-vel dolgozik, és Bacsik közreműködésével jelenik meg a Dizzy At The French Riviera című LP.

A Chris Barber Jazz Band Ottilie Pattersonnal magyarországi turnén vesz részt és elkészíti egy LP felvételeit.

Augusztus: a Gonda János vezette Qualiton Banddel elkészítik a Modern Jazz című lemezsorozat első lemezét.

1963
Április 1-2. A zongorista Kertész Kornél vezette Astoria Jazz Quartet az amerikai Modern Jazz Quartet stílusában lemezfelvételt készít a Qualiton lemezmárka részére.

Július 7. Zoller Attila a Newporti Jazz Fesztiválon a Herbie Mann Band tagjaként szerepel. Az együttesben rajta kívül többek között Dave Pike (vib) és Don Friedman (p) játszik.

1964
Január-április: Budapesten négy alkalommal megjelenik az Ifjúsági Jazz Klub Híradója, a Dália jazzklub hivatalos lapja.

Március-április: megjelenik a Jazzhíradó. A Szegedi Ifjúsági Jazz Klub Híradója.

Megjelenik Pernye András A jazz című kötete.

13 magyar jazzband közreműködésével elkészülnek az Anthology '64 című dupla-lemez hangfelvételei.

Kőrössy János zongorista elkészíti lemezét a Qualiton lemezmárkánál.

Simon Géza Gábor jazzkutató megkezdi munkáját. A Simon Archívum megalapítása, amely a magyar jazz legnagyobb archívumává válik.

A bőgős Pege Aladárt a prágai Nemzetközi Jazzfesztivál virtuózává választják.

1965
Január 16: Zoller Attila, Hans Koller és Martial Solal közreműködésével a németországi Villingenben elkészül a Zo-Ko-So lemez felvétele, amely a Saba/MPS kiadványaként lát napvilágot.

Március 15.: Zoller Attila Horizon Beyond című LP-jének felvételei a német Mercury részére Nyugat-Berlinben.

A Louis Armb's All Stars 80.000 ember előtt lép fel a budapesti Népstadionban.

3 lemezmelléklettel megjelenik Gonda János Jazz. Történet - elmélet – gyakorlat című kötete.

Szeptember: Gonda János vezetésével megkezdi munkáját a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazztanszaka.

November: Szabó Gábor elkészíti első saját lemezét, amely Gypsy '66 címmel jelenik meg Amerika vezető jazzlemezmárkájánál, az Impulse!-nál.

1966
Május 6.: Szabó Gábor Gyspy Queen című szerzeményének első felvétele a Spellbinder albumhoz. A slágerré vált darabot később többek között Count Basie, Larry Coryell, Carlos Santana veszi lemezre, majd Leon Thomas Stanley Clarke és Airto Moreira közreműködésével rögzíti.

1967
A Magyar Rádió elkészíti a Benkó Dixieland Band első felvételeit, amelyeket csak a 90-es években adnak ki CD-n.

Június-július: Zoller Attila a Benny Goodman combó tagja.

1968
Február: Ella Fitzgerald első koncertje Magyarországon.

Március 13/14. Zoller Attila, Lee Konitz és Albert Mangelsdorff Villingenben elkészítik a Zo-Ko-Ma lemez felvételeit.

Svend Asmussen, dán hegedűs és Jan Johansson, svéd zongorista elkészítik a Jazz pá ungerska lemez felvételeit a svéd Megafon lemezmárka részére. Az LP-n magyar nóták és katonadalok feldolgozásai hallhatók.

Tommy Vig a Gil Evans Orchestrával koncertezik Kaliforniában.

1969
Június: a Montreux-i Nemzetközi Jazzfesztiválon a Tomsits Quartett (Tomsits Rudolf – tp, Vukán György – p, Berkes Balázs – b, Jávori Vilmos – dr) elnyeri a nemzetközi sajtó díját, Tomsits és Vukán a Clark Terry's International Festival Big Bandben szerepelnek. A koncertről a német Polydor lemezmárkánál jelenik meg egy LP.

Július-augusztus: Zoller Attila Gypsy Cry című lemezének felvételei az amerikai Embryo lemezmárka részére.

Christian Vander/Jeff Saeffer/Jef Catoire/Jef Gilson címmel a francia Palm lemezmárka elkészíti Yochk'o Seffer (Seffer József) első lemezfelvételét.

1970
Megjelenik a 13 esztendős Benkó Dixieland Band első SP-je.

Kőrössy János zongorista elkészíti lemezét a német MPS lemezmárkának.

A negyedik Montreux-i Nemzetközi Jazzfesztiválon a Pege Quartett (Raduly Mihály – sax, fl, Szakcsi Lakatos Béla – p, Pege Aladár – b, “Pecek” Lakatos Géza – dr) elnyeri a nemzetközi sajtó díját és második díjat kap a főzsűritől. A fesztivál szólistája: Raduly Mihály, a legjobb európai szólista: Pege Aladár.

A Magyar Ifjúság című hetilap hasábjain Simon Géza Gábor tollából megjelenik az első tudatosan összeállított jazzinterjú sorozat.

Burghardt Viktor altszaxofonos a zürichi Deutsch-Schweizerisch Radio Jazz-Orchestra tagjaként elkészíti első lemezfelvételeit.

Június: Zoller Attila, Jim Hall és Kenny Burrel Guitar Genius elnevezéssel közös japán turnén szerepel, amelynek anyaga később hanglemezen is megjelenik.

A budapesti születésű, az Egyesült Államokban élő trombitás, Frank Szabo megkezdi tevékenységét a különböző big bandekben, mindenekelőtt Kaliforniában, hangfelvételek is készülnek. Budapesten a Ray Charles Big Band tagjaként lép fel.

1971
Április 25. Magyar Rádió: 15 esztendei távollét után az Egyesült Államokban élő vibrafonos, Tommy Vig első koncertje Budapesten. A koncert közreműködői: Szakcsi Lakatos Béla (p), Pege Aladár (b) és Kőszegi Imre (dr). A koncert felvétele az Egyesült Államokban a Mortney lemezmárkánál jelenik meg.

Április: a hatodik prerovi Amatőr Jazz Fesztiválon a Benkó Dixieland Band “Európai klasszis” minősítést szerez.

Május-június: a Székely Iván Quartett Maróti Magdolna és Berki Tamás énekesek közreműködésével elkészíti lemezfelvételét a Pepita lemezmárka részére.

Június 17. Az ötödik Montreux-i Nemzetközi Jazzfesztiválon a Benkó Dixieland Band a tradicionális kategória első díját kapja.

November: Megjelenik a Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Club Tájékoztatója. 1975. Szeptemberéig 17 szám jelenik meg. A zenekar sajtótitkára és a bulletin szerkesztője: Simon Géza Gábor.

Csík Gusztáv billentyűs Kölnben rockjazz felvételeket készít a Round House együttessel.

A legjobb magyar jazzrock banda, a Syrius együttes lemezfelvételeket készít Ausztráliában a helyi Spin márka részére. A lemez később több magyar lemezmárkánál is kiadásra kerül.

1972
A fuvolás/énekes Török Ádám vezette jazzrock csapat, a Mini együttes elkészíti első felvételeit a Magyar Rádióban, amelyek később lemezen is megjelennek.

Április: a hetedik prerovi Amatőr Jazz Fesztiválon a Molnár Dixieland Band “Európai klasszis” minősítést szerez. Hulin István zongorista triója ugyanitt “Nemzeti klasszis” minősítést kap.

Megjelenik a Benkó Dixieland Band első LP-je, amely a magyar jazztörténet első és egyetlen Aranylemeze. 1990 februárjáig 59 551 darab lemezt adnak el.

Május 18.: A Magyar Zeneművészek Szövetsége Jazzszakosztályának megalapítása, amelynek vezetőjévé Gonda Jánost nevezik ki.

Június 3. Zoller Attila első fellépése Magyarországon 1948 óta. A Zoller Quintett tgjai: Albert Mangelsdorff (tb), Attila Zoller (g), Barre Phillips (b), Stu Martin (dr), Almer Halburian (perc). Ugyanezen a napon ugyanitt Albert Nicholas a Benkó Dixieland Band vendégzenésze. A Benkó/Nicholas fellépésről LP készül.

Július 25. A hetedik San Sebastian-i Nemzetközi Jazz Fesztiválon a Benkó Dixieland Band megkapja a Közönségdíjat. A legjobb free jazz együttesnek járó Nagydíjat Szabados György Quintetje (Raduly Mihály, Kimmel László – sax, Szabados György – p, Vajda Sándor – b, Jávori Vilmos – dr) kapja. A rendkívül tehetséges bőgős, Vajda Sándor mind a dixieland bandben, mind a free quintetben játszik és győz.

1973
A csellista Garam Károly Helsinkiben rockjazz felvételeket készít Maija Hapuoja finn jazzénekesnővel és a zongorista Heikki Sarmantóval.

1974
Május: Szabados György zongorista/zeneszerző Az esküvő című LP-jének felvételei Kathy Horváth Lajos (hegedű), Vajda Sándor (bőgő), Kőszegi Imre (dob) közreműködésével a budapesti Hungaroton stúdióban.

Július: Deseő Csaba hegedűs első LP-je, a Four String Tschaba felvételei a villingeni MPS Studioban.

Budapesten megjelenik a Who's Who In Hungarian Jazz.

Gonda Jánost zeneszerzői tevékenységéért Erkel díjjal tüntetik ki. Ő az első jazzmuzsikus, aki kitüntetést kap a Magyar Népköztársaságtól. A Gonda Sextett decemberben elkészíti a Shaman Song című LP felvételeit.

1975
Márciusban megjelenik A Magyar Zeneművészek Szövetsége Jazz Szakosztályának Tájékoztatója. 1981. szeptemberéig 21 szám kerül kiadásra.

Jinda György dobos a másik Franciaországban élő magyarral, Yochk'o Sefferrel Párizsban a Motors lemezmárka részére elkészíti első saját lemezét.

Bergendy Jazz címmel jelenik meg a Bergendy együttes LP-je a Pepita lemezmárkán.

November 21. Festival de Jazz, Reims, Franciaország: Yochk'o Seffer szólófellépése. A koncert hangfelvétele Magyar-ló. Concert-solo címmel a francia Le Chant du Monde lemezmárkánál jelenik meg.

1976
Deseő Csaba Ultraviola című lemeze nagy siker és sokszor játssza a Voice of America is.

A Victor Burghardt-Mike Barone Orchestra elkészíti LP-jét Zürichben.

Yochk'o Seffer újonnan alakított Neffesh Music nevű zenekara Delire címmel készíti el LP-jét a francia Moshé-Naim lemezmárkának.

International Jazz Festival, San Sebastian: Szólistadíj: Dés László – szaxofon.

Music Week (Nagy-Britannia): Az év sztárja: Benkó Dixieland Band.

1977
Február 7. Erkel Színház, Budapest: a 20 esztendős Benkó Dixieland Band jubileumi koncertje Wild Bill Davison (co) és George Probert (ss, voc) közreműködésével.

International Jazz Vocalists Contest, Lublin, Lengyelország: 1. díj: Berki Tamás.

A Debreceni Jazz Együttes Deseő Csaba hegedűs és a bolgár fuvolás, Simeon Shterev közreműködésével elkészíti LP-jét a Hungarotonnál.

Reflection of Bach címmel megjelenik a klarinétos Dudás Lajos első saját LP-je, amelyet a német Metram lemezmárka ad ki. Ez a lemez az első olyan nyugati hanghordozó egy magyar jazzmuzsikussal, amelyet nagyobb példányszámban folyamatosan kapni lehet a budapesti Rózsavölgyi Zeneműboltban.

Tommy Vig számos saját maga által készített ütőhangszeren közreműködik a Roots című film zenéjében, amelynek zeneszerzője Quincy Jones.

1978
Pege Aladár Liszt díjat kap. Ő az első magyar jazzmuzsikus, aki ezt a magas kitüntetést megkapja.

Deseő Csaba Funky hegedű című rádiófelvétele abszolút siker a rádióban, amelyet naponta többször is sugároznak.

3rd International Jazz Pianists Contest, Kalisz, Lengyelország: 1. díj: Füsti-Balogh Gábor, 2. díj: Pleszkán Frigyes, 4. díj: Gárdonyi László.

Szeptember-október: “Ablakos” Lakatos Dezső (ts, ss, fl) a Karl Ratzer Band tagjaként Amerikában a Vanguard lemezmárka részére készít felvételeket.

1979
Győrben megjelenik a Jazz Studium című újság. 1990-ig 19 szám kerül kiadásra.1983 és 1988 között négy kazettamelléklet is forgalomba kerül.

9th International Jazz Vocalists Contest, Lublin, Lengyelország: 2. díj: Bontovics Kati.

1980
Május, Athén: Vukán György, Berkes Balázs és a görög dobos, George Trandalidis felvételeket készít egy LP-hez, amely a görög EMI-Columbia lemezmárkán jelenik meg.

Augusztus: a szaxofonos Dés László vezette Dimenzió együttes első lemeze a Pepita márkán.

Szeptember 20. A dobos Kőszegi Imre első saját lemezének felvétele a (nyugat)német JG Records lemezmárka részére.

Februártól: Tony Lakatos szaxofonos hangfelvételeket készít a budapesti rádióban, amelyek később első lemezeként Tony Lakatos And His Friends címmel jelennek meg.

3rd International Jazz Pianists Contest, Kalisz, Lengyelország: 2. díj: Binder Károly (az első díjat nem adták ki).

A magyar Pepita International lemezmárkán megjelenik Szabó Gábor első és utolsó hazai lemeze, a Femme Fatale, amelyből több mint 30.000 darabot adnak el.

1981
1st International Jazz Competition Jazz nad Odra '81, Wroclaw, Lengyelország: a kritikusok díja: Dimenzió együttes. Legjobb balladaelőadás: Body and Soul: Dresch Mihály (Binder Quartet).

Budapesten megjelenik Simon Géza Gábor John Coltrane öröksége című kötete. Az amerikai szaxofonosról írt egyik legelső életrajz nem kerül kereskedelmi forgalomba és nagyon sok további, nem engedélyezett, jobbára fénymásolt “kiadása” létezik.

1982
11st International Competition of Jazz Themes, Monaco: az első díjat az NSzK-ban élő magyar zeneszerző/klarinétos, Dudás Lajos kapja Urban Blues című darabjáért.

Budapesten Koltay Gábor tollából megjelenik az első olyan kötet, a Benkó Dixieland Band Story, amely egy magyar jazzband történetét foglalja össze.

A Benkó Dixieland Band a Budapest Sportcsarnokban Joe Newman (tp), Al Grey (tb), Buddy Tate (ts), Eddy Davis (bj) közreműködésével lép fel. A koncert hangfelvétele a Krém lemezmárkán jelenik meg.

A hivatalos magyar jazzlap, a Jazz megalapítása. Az 1989-ig létező lap háromszor jelenik meg évente. Szerkesztője: Gonda János.

A németországi Mendenben megkezdődik a monumentális, többszáz munkatárssal készített Discographie der Jazz- und Semijazzaufnahmen im Bereich der heutigen Volksdemokratien kiadása. 1991-ig 11 kötet jelenik meg.

A Krém lemezmárka kiadásában John Tchikai (as) közreműködésével megjelenik Binder Károly első önálló lemeze.

Ezévtől kezdve a Makám folk-jazz együttes lemezfelvéteket készít Hollandiában és Magyarországon.

1983
12nd International Competition of Jazz Themes, Monaco: az első díjat a Svájcban élő magyar zeneszerző/szaxofonos, Burghardt Viktor kapja Habanera című darabjáért.

Szabados Gyögy zongorista/zeneszerző megkapja a Liszt díjat.

5th Jazz Hoeilaart International Jazz Competiton, Brüsszel: 5. díj: Attila Malecz Bop-Art Orchestra.

A Siger Band George Haslammal a Debreceni Jazznapokon vendégszerepel. A koncertfelvétel a brit Spotlite lemezmárka kiadásában jelenik meg.

Budapesten megjelenik Turi Gábor Azt mondom: Jazz. Interjúk magyar jazzmuzsikusokkal című kötete.

Pál Sándor tollából megjelenik a magyar jazztörténet első része, a magyar jazz korai éveinek első kisebb összefoglalója.

Gárdonyi László zongorista első saját lemeze a Krém márkán Zbigniew Namyslowski közreműködésével.

A Studium Dixieland Band nyeri a Ki mit tud?-ot és lemezfelvételt készít a Start márka részére. A zenekar zongoristája, Pröhle Gergely 1998-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára lesz.

1984
Benkó Sándor klarinétos, zenekarvezető megkapja a Liszt díjat.

Szegeden Simon Géza Gábor tollából megjelenik A szegedi Molnár Dixieland története című kötet. Ez az első olyan jazzkönyv, amely nem hivatásos állami kiadónál jelenik meg és kereskedelmi forgalomba is kerül.

Az angol Harlequin lemezmárka kiadásában megjelenik a Jazz and Hot Dance in Hungary 1912-1949 című LP, amelynek Csányi Attila, Simon Géza Gábor, valamint Réti János hangmérnök az alkotói. Az LP a Der Jazzfreund éves listáján az év lemezei közé kerül.

A Magyar Rádió stúdiójában a Budapest Ragtime Band közreműködésével Ragtime címmel elkészül az első magyar ragtime LP.

A Benkó Dixieland Band Mexikóban turnézik.

1985
Március: Szabados György Szarvassá változott fiak című kompozíciójából a Magyar Rádió a MAKUZ (Magyar Királyi Udvari Zenekar) közreműködésével hangfelvételt készít, amely később megjelenik a Krém lemezmárka kiadásában.

Április: Gritz Péter dobos első lemezfelvétele Párizsban az Antoine Hervé Trio tagjaként.

Pécsett megjelenik Simon Géza Gábor Magyar jazzlemezek 1912-1984/Hungarian Jazz Records 1912-1984 című kötete. Az első igazi magyar jazztörténetet a jazzvilág ünnepelve fogadja.

A Csehszlovák Jazz Fesztivál versenyén Karlovy Varyban a zongorista Süle László vezette Synopsis Band második díjat nyer.

Budapesten megjelenik Pege Aladár bőgős életrajzi kötete.

1986
Martiny Lajos, a magyar swingkirály It's a Hap-Hap-Happy Day című LP-je megjelenik a (nyugat)német Black Jack lemezmárka kiadásában.

1987
Március: a Things együttes Blues For The Last Punk címmel készít lemezfelvételeket a (nyugat)német Jazzpoint lemezmárkának.

Szakcsi Lakatos Béla billentyűs megkapja a Liszt díjat.

Turi Gábor szerkesztésében megjelenik a Jazz from Hungary. History, Musicians, Contacts című kötet.

Az új, független lemezmárka, a Hungaropop-Jazz kiadásában számos együttes közreműködésével egy sorozat jazzfelvétel jelenik meg. A Gőz László művészeti vezetésével folyó kiadások között található a Brass Age Tones, Pecek” Lakatos Géza Friends, a gitáros Gadó Gábor vezette Joy Cross Cultures és a Bone Connection Budapest LP-je.

Augusztus 19. A Malecz Attila Bop-Art Orchestra koncertje a sikondai jazztáborban, amely Aquarium címmel LP-n is megjelenik.

1988
Yochk'o Seffer, Siegfried Kessel, Francois Méchali und Gritz Péter elkészítik a Monk For Ever című produkciót, amely LP-n és CD-n is megjelenik.

Szakcsi Lakatos Béla zongorista Szakcsi név alatt elkészíti első lemezét, a “Sa-Chi” –t, ami a GRP kiadásában lát napvilágot.

A Baranyai Jazztáborban megjelenik Libisch Károly és Simon Géza Gábor Dudás Lajos című kötete.

Ez évtől kezdve Tony Lakatos a holland zongorista, Jasper van't Hof együttesével, a Pili Pilivel készít felvételeket.

Számos magyar zenész életrajzával Londonban és New Yorkban megjelenik a New Grove's Dictionnary of Jazz. A szócikkek nagyrészt Rainer E. Lotz és Simon Géza Gábor tollából származnak. .

Stenczer Béla, Bokor Béla és Simon Géza Gábor a független pécsi Pannonton lemezmárka neve alatt elindítja a jazz-, klasszikus zenei- és folklór felvételek kiadását LP-ken és műsoros kazettákon. Simon a jazzproducer.

Dresch Mihály multiinstrumentalista Kölnben elkészíti első saját neve alatt megjelenő felvételét a West Wind lemezmárka részére. A felvétel később a magyar állami Krém lemezmárka repertoárjába is bekerül.

Az újra lehetségessé vált magánkiadások sorában már az elsők között megjelenik a Szekszárdi Jazz Quartet Faith című LP-je, amelynek kiadója a Babits Mihály Művelődési Központ.

1989
A Magyar Zeneművészek Szövetsége LP-k kiadására kiírt versenyén az első díjat a Pannonton lemezmárka nyeri el Binder Károly-Süle László For You. Two Pianos című lemezének anyagával.

Csányi Attila és Simon Géza Gábor elkészítik az első hazai kiadású magyar jazztörténeti LP-t, amely a Pannontonnál Hungarian Jazz 1912-1948 címmel jelenik meg.

A Pannonton lemezmárkánál Original Rags címmel kiadásra kerül a Bohém Ragtime Band első lemeze, amelyen többek között Székely Aladár 1919-ben komponált Pension Rag, Op.1. című darabjának első hangfelvétele is szerepel.

Az újonnan alapított független lemezkiadó, az Adyton 1988-89 címmel kiadja a multiinstrumentalista Grencsó István első LP-jét.

Mister Dob címmel megjelenik Vitárius Imre kötete, amely Kovács Gyula életével foglalkozik.

A Lucky Boys Dixieland Band elkészíti első LP-jét a Krém lemezmárkának.

Csepregi Gyula első saját lemeze, az In Line felvételei. Az In Line később zenekarnévként funkcionál tovább.

1990
Új kooperációk. Gadó Gábor gitáros LP felvételeket készít az állami magyar lemezmárka, a Krém részére. A CD változat az olasz Sentemo kiadásában jelenik meg.

Budapesten megjelenik Szabados György és Váczi Tamás kötete, A zene kettős természetű fénye.

Vukán György Erkel-díjat kap.

Pécsett megjelenik az első magyar jazz bio-diszkográfia, A klarinét dimenziói. Portré Dudás Lajosról, valamint A magyar jazz 1945-1990. Mindkettő szerzője Simon Géza Gábor.

Snétberger Ferenc az olasz Sentemo lemezmárka részére elkészíti első saját lemezét, egy szólógitár lemezt, amely Samboa címmel jelenik meg.

Budapesten négy alkalommal megjelenik a Jazzpress című folyóirat.

1991
Dés László szaxofonos/komponista megkapja a Liszt-díjat.

Az angol Hwyl lemezmárka kiadásában megjelenik Szabó Sándor gitáros/gitárvina játékos Sanctified Land című lemeze.

Május-június: Berki Tamás énekes elkészíti a Good Morning! című LP felvételeit.

Gőz László újonnan alapított Bouvard & Pécuchet lemezmárkája a magyar CD gyár Glória lemezmárkájával kooperációban kiadja a Brass Age Blue In Blue és a No-Spa Dry Dreams című CD-jét.

Vukán György újonnan alapított lemezmárkája, a C.A.E. megjelenteti az első jazz CD-ket: Spanish Rhapsody, stb.

A hollandiai Zwolléban megjelenik Simon Géza Gábor Benkó Dixieland Band Discography című kötete.

Horváth Kornél ütőhangszeres első saját lemeze megjelenik az olasz Sentemo lemezmárka kiadásában.

A Benkó Dixieland Band Karácsonyi Mise című darabjának ősbemutatója és lemezkiadása a Hungaroton-Krém márkán.

Az év lemeze: Orient Dixieland Jazz Band: Wang-Wang Blues (tradicionális jazz), Binder Károly: Dance Music (modern jazz).

1992
A Magyar Jazz Szövetség az első alkalommal kiadott Szabó Gábor díját posthumus a dobos Kovács Gyulának ítéli.

Május: A jazz ünnepe rendezvénysorozat keretében az Első Magyar Jazztörténeti Kiállítás Pécsett. A teljes anyag a Simon Archívumból származik.

Április-május: a Bohém Ragtime Jazz Band és az Egyesült Államokban élő, magyar származású klarinétos/szopránszaxofonos/énekes, Joe Muranyi Just A Closer Walk With Joe című lemezének felvétele. Joe Muranyi a Louis Armb All Stars utolsó klarinétosa volt.

Május: Szemző Tibor multiinstrumentalista/zeneszerző The Conscience címmel készít többek között jazz-zenét is tartalmazó lemezt Budapesten, amely a brit Leo lemezmárka kiadásában jelenik meg.

Június 1. A Magyar Jazzkutatási Társaság (MJKT) megalakítása. Elnökké és alelnökké Simon Géza Gábort és Csányi Attilát választják. Ez az első kelet-európai és európai nemzeti jazzkutatási társaság.

Június: a rézfúvós Szalóky Béla Christian Muthspiel Octet Ost II formációjával dolgozik és Bécsben lemezfelvételeket készít az osztrák Amadeo lemezmárka részére.

Október 18.: az Első Profi Bendzsós Világtalálkozó a Budapesti Kongresszusi Központban. A koncert közreműködői: Eddy Davis, Cynthia Sayer, Tom Stuip, Tonny Trischka, Buddy Wacher, Nagy Jenő és a Benkó Dixieland Band. A koncert hangfelvétele a Gong lemezmárka kiadásában jelenik meg.

Budapesten megjelenik Simon Géza Gábor The Book of Hungarian Jazz című kötete és a Wolfgang Hirschenberger és Simon Géza Gábor által osztrák-magyar kooperációban készített The Chronological Ragtime Discography of the Austro-Hungarian Monarchy.

December 9. Graz, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Institut für Jazzforschung, Palais Meran, Simon Géza Gábor előadása Afro-amerikanische Einflüsse in der Musik der Österreich-Ungarischen Monarchie címmel.

Mandel Róbert teketőlantos újonnan alapított Newsic lemezmárkája megjelenteti az In Line, Csepregi Gyula és az Energy Project CD-jét.

1993

Libisch Károly Kariton kiadója megjelenteti a Feketére festve. Szabó Gábor gitárművész bio-diszkográfiája című kötetet, amely összesen hat kiadásban jelenik meg.

Tabányi Mihály tangóharmonikás újrafelfedezése. Koncertek és lemezfelvételek többek között a Palermo Boogie Ganggel.

A Hotelinfo-Ferdinandus lemezmárka megjelenteti a Magyar Jazzkutatási Társaság első CD-jét, amelyen Vukán György Dunapalota Ragtime címmel az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime-jainak világpremier zongora felvételeit játssza. A CD 12 ragtime-ja Dunapalota Ragtime címmel kottában is megjelenik.

Augusztus: a tatai Első Magyar Jazzkutatási Találkozón az AT, a Talizmán, a Malecz Attila Bop Art Orchestra és más együttesek CD-felvételeket készítenek a Tandem-Ferdinandus lemezmárka részére.

Binder Károly zongorista/zeneszerző megalapítja saját kiadóját, a Binder Music Manufactoryt.

December: a budapesti Kossuth Kiadónál megjelenik a Guinness Jazz-Zenészek Lexikona (The Guinness Who's Who In Jazz), az első magyar nyelvű jazzlexikon.

1994
Január 6. Gárdonyi László zongorista, a Berkeley School of Music tanára a budapesti Vigadóban vendégszerepel. Hang- és képfelvételek. A koncert videóklipje nagy siker az Egyesült Államokban.

Január 30. A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány (JOKA) megalapítása.

Március: a Második Magyar Jazztörténeti Kiállítás Kecskeméten.

A JOKA egyik legelső kiadványaként megjelenik Simon Géza Gábor Magyar Jazzdiszkográfia 1905-1994/Hungarian Jazz Discography 1905-1994 című kötete.

A Tandem-Ferdinandus lemezmárka megjelenteti a Bohém Ragtime Jazz Band Hungarian Rag című lemezét, amelyen az Osztrák-Magyar Monarchia ragtime-jainak világpremier zenekari hangszerelései szerepelnek.

A Pannon Jazz kiadó megalapítása. Pannon Jazz Sampler '95 (mini-CD).

1995
500 példányban megjelenik a 6 lemezből álló első magyar előfizetéses jazz CD-sorozat.

Az első félévben háromszor megjelenik a Jazzkutatás, amely azután 1999-ig szünetel.

Az AT együttes második lemeze, a Quant je suis mis au retour... a Pannon Jazz lemezmárka kiadásában siker Magyarországon és a lemez első magyar licence eladásként kerül a brazil lemezpiacra.

Szeptember 24. A Trio Midnight (Oláh Kálmán -p, Egri János -b, Balázs Elemér -dr) with the Strings első díjat nyer a 17th Hoeilaart International Europe's Jazz Contesten Belgiumban. A legjobb szólistává Oláh Kálmánt választják.

Októbertől 1996 végéig Budapesten megjelenik a MaJazz című folyóirat.

Október 17. Régi Zeneakadémia: koncert Ragtime az Osztrák-Magyar Monarchiában címmel: Vukán György (solo-p), Grencsó István (as), Ágoston Béla (bcl), Balogh József (cl), Fritz József Róbert (cl), Szilágyi Orsolya (bcl).

Az év szenzációja: a Trio Acoustic az Autumn Leaves Live In Dabas című, a Pannon Jazznél megjelent lemezével jelentős darabszámban kel el Japánban.

A veterán jazz-zongorista, Bürger Miklós első CD/MC-je, a That's All/Barátom Bürger jelentős közönségsiker.

1996
Május: a Gramofon, The Hungarian CD Review megalapítása.

A Pannon Jazz lemezmárkánál megjelenik a Hungarian Swing 1929-1945. The original recordings.

Magyar jazztörténeti kiállítások Budapesten és Dunakeszin.

A Szekszárdi Jazz Quartet Hymn To Freedom című CD-je megjelenik a Pannon Jazznél.

Halász Gyula tollából Jazz Kanizsán címmel megjelenik az első olyan magyar jazztörténet, amely egy város jazztörténetével foglalkozik.

Major Balázs Határok közötti végtelen címmel megjelenteti az első magyar szóló dob és ütőhangszer lemezt.

1997
Áprilistól szeptemberig: Magyar Jazztörténeti Kiállítás Kiskőrösön.

A Pannon Jazz és a Pannon Classic lemezmárka sikerei: Hungarian Gypsy Ragtime 1905-1919 (The original recordings), Bohém Ragtime Jazz Band: Early Hungarian Jazz, Yochk'o Seffer: Magyar etno, Lajos Dudas: Chamber Music Live bzw. Music For Clarinet.

Repedések. Valami jazz Győrött címmel megjelenik a győri modern jazzéletet bemutató kötet.

1998
Zipernovszky Kornél szerkesztésében megjelenik a Jazz Guide To Hungary '98.

Előkészületek a Magyar Jazzkutatási Társaság többnyelvű (magyar, német, angol, stb.) és multimédiás orgánuma, a Jazzkutatás megjelentetésére. A negyedévente megjelenő folyóirat egy része az Internetre is felkerül.

1999
Március: Fejezetek a jazz történetéből címmel Simon Géza Gábor fordításában megjelenik Michael Jacobs' All That Jazz című kötete.

Március: CD-ROM formátumban megjelenik a Jazzkutatás első száma.