2020-11-30    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-09-06 • Simon Géza Gábor
DISZKOGRÁFIA 8. KIADÁSBAN

Egy második generációs magyar énekes-trombitás-gitáros-szájharmonikás Európa élvonalában: Oscar Klein Oscar Klein

Amit szóbeszédből tudtunk, azt alig negyedévvel ezelőtt erősítette meg David Klein úr, az ismert szaxofonos, akinek CD-je Budapesten is kapható: édesapja szülei valóban Magyarországról származnak, a papát Klein Sándornak hívták. Az Európában szinte hihetetlen népszerűségre szert tett Oscar Klein ily módon második generációs magyar, akárcsak Joe Muranyi vagy Gene Kardos.

A holland Gerard Bielderman 1986 februárjában adott ki először Oscar Klein-diszkográfiát. Társszerzője akkor és azóta is Erwin Elvers. A zenész és a diszkográfia rendkívüli népszerűségét mutatja, hogy annak negyedik kiadása 52 oldalon már 1988 júniusában megjelent. E mára ritka kiadvány egyike a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány Magyar Jazztörténeti Archívuma legelső fogásainak.

Az immár nyolcadik kiadás 2003 júniusában jelent meg, és alighanem sok újabb változata is készül, hiszen Oscar Klein egész életében hiperaktív zenész volt. Újabban már egy 2003 nyarán készült DVD-n is látható egy ragyogó magyar zongorista, Chris Nemet, azaz Német Krisztián társaságában. Az immár 70 oldalas Oscar Klein diszkográfia rövid német-angol nyelvű életrajzi bevezetővel indul, majd 1953 nyarától 2002 nyaráig követi a művész kereskedelmi forgalomba került kiadványait. Amennyiben a többi, eddig kiadatlan felvételt is felsorolni szeretné, akkor nagy valószínűséggel igencsak vaskos kötet születne, hasonló a finn Hans Westerberg Louis Armstrong-diszkográfiájához.

Oscar Klein legkorábbi felvételei, amelyeket a nálunk is jól ismert szaxofonos-klarinétos-énekes Fatty George-dzsal készített, szerencsés esetben akár pár nap alatt is beszerezhetők, hiszen azok a magyarokkal mindig rendkívül jó kapcsolatot tartó osztrák jazzdobos, Rudi Staeger RST Records labelén jelentek meg és gyakorlatilag folyamatosan kaphatók. Talán az sem véletlen, hogy az 1995-ös bécsi Armstrong-emlékkoncerten Oscar Klein többek között Joe Muranyi társaságában lépett fel, és a megjelent CD-t szintén Staeger adta ki. Ezek után pedig már senki se csodálkozzon azon, hogy 2001-ben a magyar határ melletti osztrák kisvárosban, Oberpullendorfban, azaz a ma is 22 %-ban magyarok lakta Felsőpulyán Oscar Klein kvartettjében Pege Aladár bőgőzött, Staeger dobolt és Rudi Wilfer zongorázott. Kiadó, tán mondanunk sem kell, az RST Records.

Az örökifjú Klein világsztárok egész sorával játszott együtt, a nagyszülei ágon magyar származású Joe Zawinultól Lionel Hamptonig és Roy Eldridge-től Dexter Gordonig: a zenésznevek puszta felsorolása önmagában két és fél oldalt tesz ki a kötetben, a lemezalbumok címének pontos felsorolása négy, az egyes felvételek lemezszám szerinti mutatója három, a számcímek felsorolása közel öt oldalt. Bámulatra méltó rendrakás az életműben.

Copyright www. jazzkutatas.eu 2006