2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-07-08 • Simon Géza Gábor (S.G.G.)
Adalékok egy fesztiválhoz: ALBA REGIA 1972

Az ezer éves Székesfehérvár ünnepi rendezvénysorozatában kiemelkedõ helyet foglalt el a hagyományos Alba Regia Videoton Nemzetközi Jazzfesztvál. Mind a meghívott zenekarok és szólisták, mind az elõadott zene méltó volt az évfordulóhoz. A rendezõk a legõsibb gospeltõl napjaink legvadabb free jazzéig a legkülönbözõbb stílusok szerepeltetésérõl gondoskodtak. A fesztivál 4 koncertjén 17 együttesben 125 zenész lépett fel.

A legnagyobb meglepetést kétségkívül a nálunk eddig ismeretlen Johnny Thompson Singers jelentette. A hagyományos gospelt új ízekkel fûszerezõ vokálegyüttes elõadói teljesítménye csak szuperlativuszokban értékelhetõ.

A Benkó Dixieland Band eddig csak klubjának bensõséges atmoszférájában produkált olyan magas színvonalú zenét, mint ezúttal a székesfehérvári fesztivál színpadán. Ebben nem kis szerepe volt az együttesbe kiválóan beilleszkedõ 72 éves New Orleans-i klarinétosnak, Albert Nicholasnak.

A fesztivál modern jazzt játszó együttesei közül Keith Jarrett triójának avantgarde jazze és Zoller Attila quintettjének free zenéje sokakat elképesztett és még többeket elragadtatott. Igen örvendetes, hogy végre a hazai közönség is kezd megbarátkozni az ilyen zenével, - de ez csak a jazzt ilyen magas színvonalon játszó együttesek bemutatásával érhetõ el.

Mal Waldron sallangoktól mentes tiszta zongorajátéka, Jimmy Woode kemény bõgõzése a Gojkovics Qintetben, Zbigniew Namyslowski és Wlodzimierz Nahorny káprázatos szaxofonszólói az egyébként gyenge varsói big bandben, a Zoller Quintet tagjainak (Albert Mangelsdorff - pozan, Zoller Attila - gitár, Barre Phillips - bõgõ, Stu Martin - dob, Armen Halburran - ütõhangszerek) idõnként bizarrnak tûnõ játéka sokáig emlékezetes marad.

 

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/7/8 (július/augusztus)