2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1943-01-01 • Baráth Gyula

1943

Baráth Gyula

A jazz-zene új harmonizálási és hangszerelési technikájával (mely néhol a naturalista impresszionista iránnyal mutat rokonvonást), valamint új ritmuskeverési módjával némileg előbbrevitte a zenekultura fejlesztését, különösen ha tekintetbe vesszük azt, hogy olyan tömegekkel kedveltette meg a zenét, mely tömegek igényét már nem elégítette ki a cigányzene romantikája. A jazz-zenét az ú.n. félműveltek kedvenc muzsikájának tekintik. Talán érdemül tudhatjuk be a jazznek, a zongorának zenekarában valóelsőrendű szerephez juttatását, mely népszerű hangszer pedig a szimfónikus zenekarokban nagyon alárendelt szerepet játszik.

Érdekes és a modern zenével való rokonságát még jobban kidomborító sajátsága a jazznek az is, hogy at előadott dalok közben, azoknak sokszor nagyon szellemes, improvizáció-szerű változatait mutatják be.

Hogyan kell zenét hallgatni? Zenei kalauz rádióhallgatók és más zenebarátok számára, 1943.