2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2002-02-15 • J. B. Sz.
RÉGI IDŐK DZSESSZZENÉJE

Egy kivétellel kizárólag magánfelvételek szerepelnek azon a napokban megjelent dupla CD-n, ami részben átírhatja a negyvenes évek magyar dzsessztörténelmét. A Pannon Jazz kiadványában - melynek publikálását a kulturális miniszter saját keretéből adott egymillió forintos támogatása tette lehetővé - az 1942 és 1950 közötti időszakból összesen 47, eddig zömében egyetlen példányban létező felvételt tesz most közkinccsé Csányi Attila magángyűjteményéből. További húsz hasonló lemez áll előkészítés alatt - tette hozzá Simon Géza Gábor, a Pannon Jazz vezetője.

A most hallható összeállítás nem akar sem tekintélyeket megrengetni, sem utólag új sztárokat kreálni. Pusztán az a célja, hogy a magyar jazzmuzsika 40-es éveiről kialakult képünket egy kicsit árnyaltabbá tegyex{201D} - írja Csányi Attila a CD-füzetkében szerényen, pedig azért lesznek itt nagy rácsodálkozások és különböző szintű átértékelések. Ezek a zömmel szórakoztatózenét, slágereket és örökzöldeket, népszerű klasszikusokat és szalonzenét egyaránt játszó muzsikusok - akiknek x{201E}elszállósx{201D} koncertjeiről amúgy legendák keringnek - ezúttal dzsesszesebb oldalukat mutatják felénk. Chappy, Holéczy Ákos, Kelényi György, Martiny Lajos, Turán László, Víg György, Zágon Iván és együtteseik vagy a Magyar Rádió Tánczenekara olyan pillanatait sikerült ezeken a házilagosan készített felvételeken megragadni, ami egyetlen korabeli hivatalos hanghordozón - üzleti vagy kultúrpolitikai szempontok miatt - nem jelenhetett meg.

Már maga a rögzítés módja, illetve médiuma is érdekes. Néhány műszaki érdeklődésű zenebarát a húszas-harmincas évek fordulóján észrevette, hogy arra alkalmas tűvel hangbarázdákat lehet vágni valamilyen puha anyagba. Hamarosan az is kiderült, hogy a kórházakból nagy mennyiségben kiselejtezett, exponált röntgenlemezek a legmegfelelőbbek e célra. Később találtak más alapanyagokat, jöttek a Decelith és Pyral lakk-korongok. Ezek az egyedi készítésű kezdetleges hanghordozók azonban elég sérülékenyek, kevésszer lejátszhatóak, utólag nehezen restaurálhatóak.

De legalább készültek így felvételek, és ezek egy része fennmaradt a különböző magángyűjteményekben. A belőlük válogatott CD-k persze nem lesznek hifista tesztlemezek, értelemszerűen zajosabbak, tompábbak, de - mivel próbákon vagy koncerteken készültek - sokkal felszabadultabbak, elevenebbek, kereskedelmi szempontoktól függetlenebbek, mint a hivatalos stúdiókorongok. És nem utolsósorban fontos hangzó kordokumentumok.

A század első felében oly népszerű énekelt magyar dzsessznek nem volt ilyen szerencséje: a produkciók jelentős része csak kottákban maradt ránk. Ezt pótolandó a kecskeméti Bohém Ragtime Jazzband tizenöt egykoron népszerű, javarészt hazai standardot hangszerelt meg és adott elő. E témában a Bohém egyébként is élen jár: 1989-ben Ittzés Tamásék voltak az elsők, akik Székely Aladár Pension Ragjét lemezre vették. Új albumuk (Éjjel az omnibusz tetején - Pannon Jazz) az eddigi legteljesebb század eleji magyar vonatkozású dzsesszes dalgyűjtemény, közte ismert operettszerzők, Ábrahám Pál, Eisemann Mihály, Márkus Alfréd és Zerkovitz Béla ilyen jellegű kompozíciói.

A Pannon Jazz lemezeit megjelentő Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány néhány héten belül újabb márkanevet vezet be: PortikJazz néven az idén 75 éves zongorista Kőrössy János számára tervez külön életműsorozatot. Ennek első darabja a Nicolas Simionnal közös tavaly novemberi kolozsvári koncert zenei sűrítménye. A játékosabb kedvű érdeklődők pedig a régi idők dzsessz-zenéjével kapcsolatban a Pannon Jazz megújult honlapján (www.pannon-jazz.hu) minden hónapban kitölthetnek egy dzsessztotót, és a helyesen válaszolók között kordokumentum értékű CD-ket sorsolnak ki.

2002.02.15. - Népszabadság

Vissza >>