2020-10-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2007-07-01 • Olasz Sándor
BALÁZS ELEMÉR GROUP: BEST & LIVE

Számos, nívós hanglemezfelvétel közreadása után, az első DVD-jével jelentkezett az egyik legmuzikálisabb, legtechnikásabb jazzdobosunk által vezetett zenekar, a Balázs Elemér Group.

A várakozásnak megfelelően átfogó-összegző kiadványt kaptunk tőlük. Speciális alkalom kapcsolódott az elkészítéséhez: a héttagú csapat 5. születésnapja! Az IBS-ben, a 2006 októberében tartott ünnepi koncertet rögzítették képben és hangban. Valaki, aki ott volt a helyszínen, jelezte nekem, hogy kifelé borzalmasan szóltak. Ehhez képest csodát tett a filmes stáb! Az összes recsegést, ropogást nem iktathatták ki teljesen, de mégis... az efféle nüánszokat leszámítva, nem lehet panaszunk a felvételek minőségére. Ahogyan a zenekar teljesítményére sem! Az igen változatos koncertprogram az öt év alatt megjelent öt album anyagából szemezget. Természetesen, érezhető néhol, hogy egyes szerzemények a csapat különböző korszakából valók, ám a kompozíciók struktúrája, gondolati gazdagsága és mélysége szintetizálja, egységesíti azokat. (Bizonyos világzenei elemek mérsékelt alkalmazása nagyban hozzájárult az együttes összetéveszthetetlenül egyéni hangzásvilágához.) Ugyanakkor, jól érzékelhető a harmónia is az együttesen belül. A klasszisteljesítmények elismerésén túl külön csemege a két ütős "ikerszólója"! Persze, hiba lenne nem kiemelni a két énekest! Winand Gábor az idők során szólólemezekkel (is) bizonyította kivételes tehetségét. A Megasztárban feltűnt ifjú énekesnő, Hajdú Klára pedig immár tökéletesen beépült a zenekarba: úgy tűnik, végérvényesen teljes jogú csapattaggá vált. Egyetlen, rajtuk kívülálló tényezővel nem voltam elégedett: nem mindig értettem a koncert közben bevágott természetfotók funkcióját. A Balázs Elemér Group muzsikáját hallgatva én nem feltétlenül ilyen képekre asszociálok, de sebaj!

Örömömre szolgált viszont látni (bónuszként) a pozsonyi jazzfesztiválon előadott magyar népdalfeldolgozást. És, ha már a DVD extráinál tartunk, nem tudok szó nélkül elmenni az interjúk mellett. Azok úgy hozzák kozzánk emberileg közelebb a zenekar tagjait, hogy eközben fontos szakmai kérdések is szóba kerülnek.

Összegzés gyanánt legyen elegendő annyi, hogy a Balázs Elemér Group első DVD-je méltó a zenekar eddigi munkásságához.

Rockinform, 2007. 07. 01.