2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-07-08 • Csányi Attila
DUTCH SWING COLLEGE BAND

Az idei Alba Regia Videoton Nemzetközi Jazzfesztiválon találkozott először a magyar közönség a Dutch Swing College Banddel, amely Európa legjobb dixieland zenekarai közé tartozik.

A DSCB-t az amszterdami Delft Egyetem hallgatóiból több mint 25 évvel ezelőtt alakította Peter Schilperoort. Schilperoort klarinéton és szaxofonon játszik, kiválóan zongorázik és a legtöbb számot ő hangszereli. A zenekar hosszú pályafutása során szinte az egész világot bejárta, és számtalan lemezfelvételt készített. Sok zenekar a Dutch Swing College Band hatására kezdett dixielandet játszani, ma is rengetegen utánozzák stílusát.

Az alapító tagok közül már csak hárman játszanak az együttesben: Schilperoort, Dick Kaart pozanos és Arie Ligthart bendzsós-gitáros.

A székesfehérvári koncerten meggyőződhettünk arról, hogy a DSCB nemcsak hanglemezeken, hanem élőben is nagyszerű zenekar. Hihetetlen biztonsággal, játékosan muzsikálnak. Az együttes minden tagja kiváló szólista. Aki ismeri egy-egy lemezüket, az hallotta, hogy semmi sem ugyanaz, mint a felvételeken. Meglepetés volt minden bendzsós ideáljának, Arie Ligthartnak nagyon nehéz gitárszólója a Sweet Georgia témájára. A műsor egyik legsikerültebb száma a lemezekről jól ismert Royal Garden Blues volt.

A Dutch Swing College Bandet szívesen meghallgatnánk egy egész estét betöltő műsorban is.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/7/8 (július/augusztus)