2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1982-06-01 • SGG
MOLNÁR DIXIELAND BAND/SZEGED OLDTIMERS

Molnár Dixieland Band /Szeged Oldtimers
(Beerendonk Records BR 99913)

A Molnár Dixieland Band 1983-ban megnyerte a hazai jazzklubok közönsége által leadott szavazatok alapján összeállított poll-listát. Jelen sorok írásakor immár 29. külföldi turnéjára készül a csapat. Szívesen látott Európa valamennyi tradicionális fesztiválján. A drezdai dixielandfesztiválon pl. az összes meghívott együttes közül eddig a Molnár Dixieland Band szerepelt a legtöbbször. Molnár Gyula neve pedig fogalom az NDK-ban.

Az MDB ezévben már másodszor szerepelt a varsói Old Jazz Meeting-en is. E külföldi fellépéseit részben lemezen is rögzítették (Poljazz, Amiga). Ugyanakkor idehaza eltűnt a boltokból egyetlen eddigi nagylemeze. A monopolhelyzetben lévő gyár újrapréselni nem hajlandó. Újabb lemez kiadásáról pedig egyelőre szó sincs...

Hollandiában viszont promóciós céllal elkészült egy nagylemez az ott Szeged Oldtimers néven fellépő zenekarral. Ez -- jellemző módon -- két hónappal a felvételek elkészülte után már a kritikusok lemezjátszóin hallgatható volt.

A holland jazzlapok kritikusai -- akiknek bőven van összehasonlítási lehetőségük a tucatnyi hazai és a számtalan külföldi label dixielandlemezei között -- meglehetősen elragadtatva írnak a Szeged Oldtimers játékáról. Pedig csak holland dixieland-zenekar több van - természetesen nagylemezekkel bőven reprezentálva - mint ahány külföldi dixieland együttes valaha is (!) fellépett Magyarországon.

Molnár Gyula Oslo Blues-a nyitja a sort. Természetesen a szólószerep is az övé, s nem is akármilyen. Tulajdonképpen valamennyi számról kisebb ódákat lehetne zengeni, egészen a záró Rosetta-ig, a dobos Bodó József és Molnár mesteri összteljesítményéig.

Az ugyancsak megszaporodott hazai labelek egyikén igencsak elkelne egy hasonló színvonalú nagylemez a jövőre 20 éves jubileumát ünneplő Molnár Dixieland Band-del!