2021-01-25    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-09-01 • SGG
Bacsik Elek, Szabó Gábor, Zoller Attila - van-e ki e három nevet nem ismeri?

Verve Impressions - More Strings. Verve (A) 0602498330128 (D-CD)

A lemezkiadó cégek versengésének, a nagyok még nagyobbakká válásának néha vannak üdítő pillanatai is. Szigorúan magyar szemszögből nézve: korábban aligha gondolta volna bárki is, hogy egyetlen lemezen hallhatja valaha is a jazzgitározás három eddigi magyar világsztárját, Bacsik Eleket, Szabó Gábort és Zoller Attilát. Most az osztrák Universal jóvoltából a 12 dupla CD-t magában foglaló Verve Impressions sorozat tagjaként elkövetkezett a pillanat és az egykor a francia Fontana, az amerikai Impulse! és a nyugatnémet MPS márkákon publikált hangfelvételek 33 társukkal egyetemben hallgathatók meg a More Strings című dupla CD-n.

A válogatás egy pompás Ki-kicsoda a húrosok világában. Hallhatunk bendzsóst, akusztikus-, elektromos-, steel- és hawaii-gitárosokat, hárfásokat, hegedűst, mélyhegedűst, citerást, bőgősöket, basszusgitárost, csellistákat, szitárosokat. Jónéhány hangszerről ezek közül csak a bennfentesek tudják, hogy többé-kevésbé rendszeresen készítettek jazzfelvételeket ezekkel a hangszerekkel is.

A három magyar vonatkozású hangfelvétel az 1940-es, 1950-es években világkörüli útra indult és a világ más tájain új lehetőségekre talált gitárfenoménekről szól, akik a magyarok közül napjainkig az eddigi legnagyobb sikereket mondhatják magukénak – mind a közönségnél, mind a szakmánál. A három felvétel olyan LP-kről származik, amelyek mérföldkövek voltak a jazz történetében: Bacsik 1962-es The Electric Guitar of The Eclectic Bacsik, Szabó 1966-os Jazz Raga, Zoller 1965-ös Zo-Ko-So című opusza az alap.

2006. szeptember

kapcsolódó írások: