2021-03-01    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2004-01-15 • Retkes Attila
BUDAPEST RESONANCE: LOUNGE ÉS NU JAZZ MAGYARUL

A skandináv államokban, német nyelvterületen, valamint Franciaországban és Spanyolországban már széles körben ismert és népszerű zenei műfajok, a lounge és a nu jazz meghonosításával próbálkozik egy fiatal hazai csapat, a Toy Division. Budapest Resonance címmel a közelmúltban jelent meg bemutatkozó nagylemezük, melyre négy évig készültek.

A Toy Divisiont 1999-ben hozta létre a DJ Leslie néven fellépő lemezlovas, Imre László, valamint a zongorista Pál Gábor. Eleinte kizárólag komputertechnikán alapuló, elektronikus hangzásokkal kísérleteztek, de hamar kedvüket szegte egy számítógépes vírusfertőzés, mely megsemmisítette zenei programjaikat. Talán ezért is fordultak az elektronika mellett az élő hangszerek felé, s az első év végére elkészítették Minimal című számukat, amely felkerült a Future Sound of Budapest (Budapest jövőbeli hangja) című hanglemezsorozat egyik CD-jére. Ugyanebben az időben a soul, a blues és a dzsessz örökzöldjét, a Fevert is feldolgozták.
Pál Gábor a Magyar Hírlapnak elmondta: a komolyabb munka 2000-ben kezdődött, s voltaképpen azóta készülnek arra a nagylemezre, amely – Budapest Resonance címmel – néhány hete látott napvilágot. 2001-ben már sokat koncerteztek – a többi között a Sziget fesztiválon, a tokaji fesztiválon és a mezőtúri Wanted fesztiválon léptek fel –, s ebben az időben kristályosodott ki az a zenei stílusuk, amit Nyugaton lounge-nak, illetve nu jazznek neveznek. "A lounge nyugodt, lassú vagy mérsékelt tempójú, de azért ritmikus zenét jelent, amit a partikon többnyire az úgynevezett pihenőtermekben lehet hallani. A nu jazz pedig viszonylag könnyedebb, dzsesszes témákat párosít modern ritmusokkal és elektronikával. Ennek az irányzatnak a De Phazz a legismertebb képviselője" – magyarázza Pál Gábor.
Sorozatos tagcserék után 2002-ben alakult ki a Toy Division jelenlegi, hattagú felállása. A két alapító, DJ Leslie és Pál Gábor mellett Szabados Gabriella énekel, Szabó Márton gitározik, Katona Gergely fúvósokon (trombita, szárnykürt, harsona), Kerényi Ákos pedig ütőhangszereken játszik. Ebben az összeállításban jutottak el odáig, hogy több válogatáslemezen való szereplés után végre önálló CD-jük legyen. Ennek megjelentetésére egy vadonatúj kiadó, az elsősorban a reggae és a drum ’n’ bass világában otthonos DJ Nesta (Machan Frigyes) által alapított Mama Records vállalkozott. November végén jelent meg a lemez, azóta már országszerte kapható, és a Toy Division azt reméli, hogy itthon is sikerül minél szélesebb körben megismertetni ezt a zenei világot, aminek Skandináviában, Németországban, Franciaországban és Spanyolországban már komoly rajongótábora van. "Ez a zene a tizenéveseknek már túl nyugodt, a 20–40 évesek szeretik leginkább, de a negyven fölöttiek közül is sokan rajonganak érte" – mondja Pál Gábor. Akit érdekel, hogy milyen is a lounge és a nu jazz magyar változata, legközelebb január 23-án, a budapesti Alcatrazban hallgathatja meg a Toy Divisiont.

Magyar Hírlap, 2004. 01. 15.