2020-10-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2007-02-01 • Olasz Sándor
JOE ZAWINUL: Brown Street/ Intuition

Az, hogy nem sok olyan jazz big band-muzsikát volt alkalmam hallgatni eddig, amelyik igazán magával ragadott volna, az én személyes pechem. Az viszont az objektív valóság maga, hogy kevés big band tudott máig fennmaradni, financiális okok miatt persze. Még kevesebben maradtak azok közül, akik tudnak is kezdeni valamit ezekkel a speciális nagyzenekarokkal. Joe Zawinul, aki talán a legismertebb közép-európai jazzmuzsikusa a világnak, e kevesek egyike.

A szóban forgó dupla lemez felvétele az ő saját fészkében, a bécsi Joe Zawinul’s Birdland-ben készült, méghozzá élőben, 2005 októberében, éspedig a kölni WDR Big Band főszereplésével, Alex Acuna (ütőhangszerek), Nathaniel Townsley (dob) és Victor Bailey (basszusgitár) társaságában. Valamennyi szám a szintén közreműködő billentyűs „főnök” szerzeménye, köztük olyan legendásak, mint az In A Silent Way a Davis-érából, vagy a Black Market, amely az egyik Weather Report-album címadó darabja. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hangszerelések nem Zawinul munkái, ám az is tény, hogy kiválóan sikerültek. Minden hang a helyére került! A muzsika árad és lüktet, miközben egészen kiváló szaxofonszólókat hallhatunk. A lendület, a ritmus és a tempó azt sugallja, hogy a big band jazz megújításáról szóljak az anyag kapcsán. Hajlok is rá erősen, hogy kimondjam.

Egy valamiben viszont teljesen biztos vagyok. Itt az élő példa, hogy a jazzben hetven felett is lehet csodákat tenni!

Rockinform 2007. február, 146.