2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1992-09-17 • --velzer--
AKIK FELKAVARTÁK AZ ÁLLÓVIZET
1992

Jazzkutatási társaság alakult - Kongresszus talán Tatán?

Nagy a forrongás mostanában a zenészberkekben, aminek oka részben a korábbi szervezeti formák megmerevedése, részben az új igényeknek megfelelő formációk hiánya. A felemás helyzetet mi sem jellemzi jobban, mint hogy jelenleg három jazzszövetség is működik az országban. Júniusban alakult meg s azóta hivatalosan is bejegyzett szervezetként működik a Magyar Jazzkutatási Társaság (MJKT), amely a hasonló jellegű nemzetközi szakmai szerveződés hazai szekciójaként működik a jövőben. Az MJKT tíz alapító tagja (köztük két tatabányai) részben még kötődik a Magyar Jazzszövetséghez, --, ahol az új, önálló szervezet megalakulásával megszűnt a jazzkutatás --, részben pedig olyan emberek csatlakoztak, akik kiváló ismerői a jazz egyes ágainak: például a dixieland¬nak, a ragtime-nak, sőt, a blues¬nak, vagy szakemberek olyan területen, mint a hangszerépítés.

Az MJKT első közgyűlését hétfőn tartották Budapesten, a kelenföldi művelődési házban, ahol a társaság elnöke, Simon Géza Gábor -- nemzetközileg is (el)ismert jazzkutató -- tájékoztatta a tagokat a bejegyzésről, s egyben új tagot is vettek fel: a szentesi Olasz Sándort, aki szűkebb hazájában elsősorban a jazz propagálásával és koncertek szervezésével foglalkozik. Szó esett a jövőre rendezendő első nemzetközi jazzkutatási kongresszus előkészületeiről is. A magas szintű szakmai fórumon külföldi és hazai jazzkutatók tartanak majd előadásokat a műfaj kevésbé ismert és alig publikált részterületeiről, szó esik módszertani kérdésekről és feltehetően több együttes ad koncertet. Az esetleges helyszínek között szerepel Tata is...

A társaság kapcsolatot tart majd a napokban megnyílt svájci Jazzmúzeummal, és tovább erősíti a zenei könyvtárosokkal korábban kialakított együttműködést -- például vándorkongresszus formájában -- ,magyar és angol nyelvű szakfolyóiratot indítanak és természetesen CD-ket, lemezeket adnak ki. Tervekben tehát nincs hiány, s úgy látszik, az MJKT végre egy olyan szervezet, amely szakítva a korábbi zenészközpontú szemlélettel, pontosan megfogalmazott célokkal kívánja népszerűsíteni a jazzt.

24 óra – 1992. szept. 17.