2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1989-01-01
A PANNONTON KIADÓRÓL

A Baranya megyei Művelődési Központ (a KISZ Baranya megyei Bizottságával együttműködve) 1985-ben jelentette meg Simon Géza Gábor "Magyar jazzlemezek 1912-1984/Hungarian Jazz Records 1912-1984" című kötetét. Ez a vártnál is jelentősebb erkölcsi és némi anyagi sikert hozott. Ezért a BmMK vezetői közül Bokor Béla és Stenczer Béla elhatározták, hogy kihasználva a lazuló kiadási monopóliumokat, helyi kiadót hoznak létre. A kiadás elsődleges célja a helyi, a baranyai értékek, illetve a tágabb régió művészetileg értékes alkotásainak támogatása, megjelentetése. Emellett a kiadó - az országban a Hungaroton után másodikként - felvállalta a magyar jazz kiadói tevékenységét is.

A megalapított márka, a Pannonton első hangfelvételei az 1986-os sikondai IV. Baranya megyei jazztáborban készültek. Zenei rendező és hangmérnök a tábor művészeti vezetője, Simon Géza Gábor volt. A "Sikonda '86" kiadvány (JK 101) kazettán jelent meg, kizárólag propaganda célokra, üzleti forgalomba nem került. A pécsi Baranya Big Band mellett Zágon Iván kvartettje és kvintettje, az Oldsmobil Dixieland, a Blaskó Dixieland és az osztrák Red Hot Pods szerepel ezen a kiadványon. A Pannonton Kiadó jelenleg négy területen működik: irodalom, folklór, kórusmuzsika, jazz. A hangzó anyagok kazettákon (általában 58-60 perces műsorral), hanglemezeken jelennek meg. Előkészületek történtek az első CD-lemezek kiadására. Több kottakiadvány is napvilágot látott.

A Pannonton legtöbb kiadványa eddig a jazz területén jelent meg és a tervek szerint ez is marad a kiadó egyik legfontosabb profilja. E kiadványok zenei producere Simon Géza Gábor. A kiadandó lemezek/kazetták/CD-k zenei anyaga a leghagyományosabb jazztöl a legmodernebb irányzatokig terjed. A kiadónál eddig jelentkezett zenészek/zenekarok mintegy felét az elégtelen felkészültség (nem lemezképes a produkció) miatt el kellett utasítani. A kiadó általában maga készíti - igen kevés stúdióóra felhasználásával – a hangfelvételeket. Ezeket olyan magasan képzett, a jazz műfaját jól ismerő hangmérnökök (Horváth Ernő, Kishonti István, Szalay László stb.) készítik, akik korábban valamilyen oknál fogva nem kerülhettek a lemezkiadás közelébe. Kivételes esetekben a kiadó kész mastertape-t is átvesz, pl. ilyen megállapodás született az NSZK-ban élő klarinétossal, Dudás Lajossal. Dudás és Esze Jenő, az OSzK billentyűs tanára a Pannonton kizárólagos joggal szerződtetett zenészei. Szorosan kötődik a kiadóhoz Binder Károly, Deseö Csaba, Szabó Sándor. A Pannonton feladatának tekinti olyan jazzmuzsikusok első kiadásainak megjelentetését, akik még nem jutottak lemezhez, kazettához. Ezekhez folyamatosan keresi a szponzorokat, különböző pályázatokon vesz részt, bérmunkákat készít. 1989. őszén a Magyar Zeneművészek Szövetsége pályázatán a Binder Károly - Süle László zongoraduó "For You" című lemezéhez (JL 117) a Pannonton értékes támogatást nyert.

A megállapodás szerint a Pannonton a Pécsi Hangtár (Marton-Bajnai Alapítvány) kiadója. Első közös munkaként a "Hungarian Jazz 1912-1948" (JL 104) jelent meg, amelyet támogatott az Osztrák Tudományos Akadémia Hangarchívuma és a MTA-Soros Alapítvány is. Hasonló megállapodásokra a jövőben is számítunk.

A Pannonton jelentős vállalkozása lesz a "Jazzbarátok kiskönyvtára", amelynek évente 2-3 kötete jelenik meg. 1990-ben Szabó Gáborról ill. Dudás Lajosról jelenik meg egy-egy kötet. Szintén 1990-re várható "A magyar jazz könyve", amely a kezdetektől napjainkig foglalja össze a magyarországi jazz történetét. Gazdag illusztrációs anyaga, angol nyelvű összefoglalói, bibliográfiai, diszkográfiai adatai a MTA-Soros Alapítvány támogatásával kerülhetnek kiadásra. A kiadó könyvszerkesztője Bürger Miklós.

A Pannonton már megjelent jazzkiadványai:
(JL= hanglemez, JK = kazetta)
JL 102 Malecz Attila Bop Art Orchestra: Aquarium (1987)
JK 103 Binder Károly (szólózongora) - Szabó Sándor (szólógitár) (1987)
JL 104 Hungarian Jazz 1912-1984 (Buttola, Chappy, Filu, Herrer, Martiny, Tabányi stb.)
(Szerk.: Csányi Attila - Simon Géza Gábor) JL 111 Bohém Ragtime Band: Original Rags (1989)
JK 112 Dudás Lajos: The best of...(km. Köszegi Imre, Szudy János, Vig Tamás, Zoller Attila)
JL 117 Binder Károly - Süle László: For You (1989)

A kiadó részletes prospektusa kapható, ill. a kiadó valamennyi kiadványa megrendelhető:
BmMK Pannonton Kiadó,
Pécs, Széchenyi tér 9. III. em.,
7621
Pannonton Márkabolt: Kodály Zoltán Zeneműbolt és Zenei Antikvárium,
Budapest, V., Múzeum krt. 21.

/1989/