2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1989-08-01 • Simon Géza Gábor (producer)
BINDER & JÖRGENSMANN: In Budapest

Binder & Jörgensmann: In Budapest
Amazing duets played by two giants of creative music

Binder Károly (1956. április 2. Budapest) nem búvópatak típus. Már pályafutása elején számos olyan helyen megfordult, ahol felfigyeltek szerteágazó tehetségére. Aligha lehet véletlen, hogy az elmúlt 14 esztendőben nem kevesebb mint 22 hanghordozón szerepelt eddig a neve, mégpedig jobbára együttes-vezetőként.

E CD immár az ötödik hangzó dokumentuma annak az idestova húsz esztendôs kapcsolatnak, amelynek során számos alkalommal dolgoztunk együtt a mai magyar jazz kiemelkedő tehetségű, sokoldalú művészével, Binder Károllyal.

Első közös kiadványunk, a Binder-Szabó kazetta (Pannonton JK-103) nyolc esztendővel ezelőtt jelent meg a mára már legendássá lett 1986-os sikondai jazztalálkozó anyagából. Ezt egy LP, a Binder-Süle: For You. Two Pianos (Pannonton JL 117) és a Sebestyén Márta: Négy dal című maxi single lemez (Pannonton FL 203) követte. Utóbbin zeneszerzőként és szintetizátoros közreműködőként szerepelt. Az első magyar jazz mini CD-n, a Pannon Jazz Sampler ’95-ön jelen CD egy részletével szerepelt.

Theo Jörgensmann (1948. szeptember 29. Bottrop) kiemelkedő jelentőségű német klarinétművész, aki többek között Dudás Lajossal közösen alakította meg a CL-4-et, a jazz és a kortárszene határán mozgó klarinétkvartettet. Jörgensmann kezdetben maga is zongorázott. Talán ezért is van affinitása az olyan duóformációkhoz, mint amilyet többek között Binder Károllyal is alkot. Számos közös felvételük közül ez az első, amely napvilágot lát.

A Binder & Jörgensmann in Budapest az első közös produkció Binder Károly és a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány között. Újabb dokumentum a művész azon korszakából, amikor megformálta a több évtizedre előretekintő programját. Közös terveinkben még sok hasonló, elsősorban ma már jazz kortörténeti dokumentumnak számító hangfelvétel kiadása szerepel.

Binder & Jörgensmann in Budapest PJ 1002
1. Táncz-zene (Károly Binder) 10:02
2. Schneckenflug (Theo Jörgensmann) 8:50
3. Megrepedt lépcsôkön (Károly Binder) 9:56
4. Zeitabgrenzung (Theo Jörgensmann) 5:21
5. Utolsó júniusi koncentrátum (Károly Binder) 5:00
Total time: 39:09

Károly Binder (piano) & Theo Jörgensmann (clarinet). Recorded at the Vigadó, Budapest, Hungary, 8 August 1989

Producer: Géza Gábor Simon & Mari Körmendi
Musical Producer: Károly Binder
Engineer: László Szalai
Photo: Kálmán Kecskeméti Cover design: Miklós Medvigy