2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-01-01 • Simon Géza Gábor
TIZENÖT ESZTENDŐ

Az 1992-ben a budapesti Gál Gábor javaslatára, tíz hazai jazzkutató által alapított Magyar Jazzkutatási Társaság, a világ mindmáig egyetlen nemzeti jazzkutatási társasága, már alakuló ülésén célul tűzte ki a „Jazzkutatás” című lap megjelentetését és ehhez hamarosan lapengedélyt is kapott a minisztériumtól.

1995. januárjától papír alapú kiadvány született, majd 1999-ben az új kihívásoknak megfelelően CD-ROM formátumú lett a lap, tudtunkkal mindmáig az egyetlen olyan magyar zenei szaklap, amely – ha relatív rövid ideig is – de ebben a formában jelent meg.

Az 1999-ben negyedévenként megjelenő lap a potenciális érdeklődőket eléggé nehezen találta meg. Ismételten bebizonyosodott, hogy a magyar nyelven a jazzről, különösen a magyar jazzről olvasók szinte kizárólag a műfaj iránt érdeklődő nagyközönségből tevődnek össze. A hazai zenei körökből a jazzkutatókon kívül könyvtárosok, producerek érdeklődtek és reflektáltak a kiadványokra, a zenészek érdeklődése minimálisnak volt mondható.

A rendkívül olcsó áron forgalomba hozott CD-ROM iránt viszont – részben vártan, részben nem vártan – igen erőteljes külföldi érdeklődést mutatkozott. A korábban a témával foglalkozók mellett többek között olyan újabb külföldi, szakemberekké vált érdeklődők kerültek reflektorfénybe, akik a magyar jazz kutatása céljából perfektül megtanultak magyarul!

A 2000-es években mind világosabbá vált, hogy a papír alapú szakkiadványok egy jelentős részét érdemes áttenni az internetre. Erre számos ösztönzés született Magyarországon is. A „Jazzkutatás” az elsők között állt át az internetes kiadásra, s mint ilyet a Nemzeti Kulturális Alaptól is számos alkalommal állították példaként a folyóiratkiadók elé.

Az internetes kiadásra való átállás nagyon jelentős változást hozott a lap életében: havilap lett. Ez a korábbi terjedelem többszörösét jelentette. S miután a magyar jazzélettel összefüggő anyag mind magyar, mind idegen nyelven gyakorlatilag szinte korlátlan, nem volt akadálya a sűrűbb megjelentetésnek.

A fő kiadási terület természetszerűleg a magyar jazz több mint száz esztendős múltja minél régebbi dokumentumainak közreadása lett. Az anyagok lehetőleg az eredeti kiadású dátumok alapján kerültek/kerülnek besorolásra. Emellett számos kisebb-nagyobb cikk és összefoglaló tanulmányok sora született – részben idegen nyelven is – amelyek egy-egy részterület itthon gyakorlatilag ismeretlen alapadatait tárták az olvasók elé. Komponisták, előadók, zenekarok sora került reflektorfénybe a hungarica kutatás e korábban – enyhén szólva is - meglehetősen elhanyagolt, időnként tudatosan háttérbe szorított, területén.

Magunk is meglepődtünk, amikor az elmúlt években már több tízezres (!) nagyságrendben olvasták lapunkat, gyakorlatilag az egész világon. Népszerűségünket mutatja, hogy lapunkat az elmúlt esztendőben már alkalmilag le is gyalulták az internetről. A kellő időben történt, rendszeres, szokásos mentés – hála fáradhatatlan partnerünknek, Dauner Nagy Istvánnak, így „csak” néhány napos pluszmunkát okozott. Reméljük, hogy hasonló akcióra a jövőben nem kerül sor, hiszen lapunk csak egy népszerű ismeretterjesztő tudományos fórum, mindenfajta politikai és kultúrpolitikai felhang nélkül: mi csak a dokumentumoknak hiszünk, nem kívánunk hamisítani, netán csúsztatni.

16. életévünkbe lépve reménykedünk abban, hogy minden gazdasági és egyéb nehézség ellenére tovább tudjuk növelni lapunk terjedelmét és frissességét. Az új esztendőben a beérkezett friss anyagokat akár már a beérkezés napján is feltesszük az internetre. Ez remélhetőleg még jobban inspirálni fogja a vállalkozó kedvűeket, hogy lapunk számára eredeti cikkeket írjanak, illetve hogy az általuk kikutatott, felfedezett magyar jazztörténeti vonatkozású anyagokat segítségükkel internetes másodközlésre közkinccsé tehessük.

Örülünk annak, ha cikkeinket mások utánközlik. Annak még jobban örülnénk, ha az eredeti szerzőket és az eredeti megjelenés helyét is közölnék.

Magyar jazzadatokban bővelkedő sikeres és szerencsés új esztendőt!

Simon Géza Gábor

főszerkesztő