2021-10-21    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-05-11 • Simon Géza Gábor
Lena Horne és Szabó Gábor
lena_horne.jpg A Lena Mary Calhoun Horne néven 1917. június 30-án Brooklynban született énekesnő 1933-tól 67 esztendőn keresztül szerepelt a színpadon.

Lena 1938 és 1994 között mintegy három tucat mozi- és tv-filmben játszott fő- és mellékszerepeket. Ezek egy része már DVD-n is megjelent.

Első filmje 1938-ban a kis költségvetéssel kimondottan a színesbőrű közönség számára készült „The Duke Is Tops” volt. Ezt később „The Bronze Venus” címmel forgalmazták. A film egyes részletei szerepelnek a tervek szerint 2010. július 26-án az Egyesült Államokban bemutatandó „Strange Frame: Love & Sax” című, a 29. században játszódó sci-fi-ben.

Horne 1941-ben lemezre énekelte a „Stormy Weather”-t, majd azt az 1943-as, azonos című filmváltozatban, negyedik filmjében, is énekelte, amelynek főszerepét játszotta. A film sztárjai között Bill Robinson, Cab Calloway, Fats Waller szerepeltek. 2001-ben a filmet kulturális, történelmi és esztétikai jelentősége miatt megőrzésre ajánlották a Kongresszusi Könyvtár részére.

Lena Horne-t 1961 és 1995 között nyolc alkalommal jelölték Grammy díjra, amiből négy alkalommal el is nyerte a díjat.

Richard Schickel filmkritikussal közösen alkották meg a „Lena” című önéletrajzi kötetet, amely 1965-ben jelent meg.

1969 őszén a Szabó Gábor résztulajdonában levő amerikai „Skye” label rögzítette a „Lena & Gabor” című LP-t (My Mood Is You - Watch What Happens - Something - Everybody's Talkin' - Fool On The Hill - Yesterday When I Was Young - Rocky Racoon - A Message To Michael - Nightwind - In My Life), amely 1970-ben jelent meg és egyike lett mind az énekesnő, mind a gitáros legsikeresebb, legtöbbször kiadott produkciónak. A lemez producere Szabó Gábor és Gary McFarland volt. Utóbbi készítette a legtöbb hangszerelést és vezényelte a nagylétszámú zenekart. A további közreműködők közül érdemes még megemlíteni Richard Tee (orgona), Eric Gale, Cornell Dupree (gitár), Chuck Rainey (elektromos basszus), Grady Tate (dob) nevét.

A „Lena & Gabor” legújabb CD kiadása 2005-ben jelent meg. Ezen kiegészítésként négy ragyogó felvétel szerepel a „Dreams” című, 1968-ban készült Szabó Gábor albumról (Galatea's Guitar - Song Of Injured Love - Ferris Wheel - Fire Dance). Ennek eredetije szintén a „Skye”-nál jelent meg. Erről Kabók Lajos basszusjátéka és a Gary McFarland zongorajátéka érdemel külön említést.

1980-ban a washingtoni Howard University tiszteletbeli doktorává avatta Lena Horne-t.

Lena Horne 2010. május 9-én hunyt el New York-ban.

2010. május 18-án jelenik meg a „Lena Horne Sings – The MGM Singles” című CD, amely csatlakozik ahhoz a mintegy félezer hanghordozóhoz, amely Lena Horne repertoárjából beszerezhető.


kapcsolódó írások: