2021-10-27    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2010-09-05
Mussolinitől Mussoliniig - Olasz jazzest

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Könyvtárában

Budapest, VIII., Ötpacsirta u. 4.

2010. szeptember 16. (csütörtök) 17.30 órakor

Jazzlemezek a könyvtárban
Mussolinitől Mussoliniig - Olasz jazzest

Simon Géza Gábor előadássorozatának 6. estje

Benito Mussolinit, az olasz fasiszta párt 1922-es megalapítóját és vezérét, a „Duce”-t, névről mindenki ismeri.

Romano Mussolini, Benito Mussolini 1927-ben született negyedik, legifjabb gyermeke, kevésbé ismert, a politikától mindig távol tartotta magát. Jazz zongoristaként, zenekarvezetőként Itália vezetői jazzmuzsikusai közé tartozott.

Az úgynevezett amerikai jazz nagyrészt olasz bevándorlókkal, black face előadókkal kezdődött a vaudeville-korszakban. Őket is kezdték utánozni az európai zenei hagyományokat, Bach, Liszt, Puccini és más európai szerzők műveit, valamint skót, ír, lengyel, cseh népzenéket feldolgozó és előadó fehér és színesbőrű előadók: énekesek, hangszeresek, táncosok.

Az olasz előjazzt 1904-től datálják. Az olasz fasizmus alatt virágzott a jazzélet. Szinte a második világháború végéig exportálták a sajátos olasz jazzt a hitleri Német Birodalomba is!

Az újjászületés éveitől napjainkig az olasz jazzmuzsikusok a világ élvonalában szerepelnek. Döntő többségük „polgári” foglalkozása mellett, anyagiak hiányától nem szorongatva éli profi jazzéletét.

A „Musica Jazz” című olasz nyelvű, mind szövegezésében, mind fotóiban, mind kivitelezésében igen kíváló minőségű havilap 1945. júliusa óta napjainkig folyamatosan megjelenik. A lap 1981. novemberétől 1991. júniusáig LP melléklettel, a következő hónaptól napjainkig CD, időnként pedig DVD melléklettel jelenik meg. Ez óriási PR-előnyt ad az olasz jazzéletnek.

2000 novemberében nyílt meg Genovában a Jazztörténeti múzeum, amely az olasz jazz relikviák gyűjtőhelye.