2021-03-09    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2003-01-31 • Retkes Attila
Slágerek a harmonika aranykorából

Különleges lemezbemutató koncertnek ad otthont ma este a belvárosi Duna Palota. A Harmonikashow 1940-1950 című CD megjelenése alkalmából Tabányi Mihály és együttese lép színpadra; vendégük Pege Aladár nagybőgőművész lesz. A harmonika napjainkban másodvirágzását éli Magyarországon: ennek jele az is, hogy októberben Esztergom és a szlovákiai Párkány adhat otthont a Coupe Moundial elnevezésű harmonika-világversenynek.

A harmonikakirály, Tabányi Mihály tanítványai körében Fotó: Sárközy György

A lemez egyik főszereplője a világszerte "harmonikakirályként" emlegetett Tabányi Mihály, aki a negyvenes években készült felvételeken saját szerzeményei mellett orosz és amerikai dallamokat is játszik, illetve a kor neves énekeseit (Fényes Kató, Lantos Olivér) kíséri. Tabányi - itthon és külföldön - 1940 óta megszakítás nélkül koncertezik, s így a péntek esti lemezbemutatón is ő lép színpadra zenekarával. Vendégük lesz Pege Aladár, az ugyancsak világhírű nagybőgőművész, akinek Tabányi már az édesapjával is együtt játszott. Az esten még két harmonikás - Kovács Péter, illetve a legfiatalabb generációt képviselő Pagonyi András - is közreműködik.

Tabányi Mihály és zenekara mellett a lemezen Herrer Pál, Auer Vera, Bobula Lajos (Louis Bobula), Hlaszny Béla és Kállai Ottó felvételei hallhatók. A nemcsak harmonikásként, hanem zongoristaként és klarinétosként is kiváló Herrer Pál kompozíciói jórészt az amerikai szving stílusvilágához köthetők. Auer Vera kezdetben szalonzenekari felvételeket készített, majd a később világhírűvé vált gitárossal, Zoller Attilával szövetkezve a dzsessz felé fordult. A magyar származású (de jórészt Berlinben és Londonban élt) Bobula Lajos arról is nevezetes, hogy 1933-tól ő volt Tabányi Mihály harmonikatanára. Hlaszny Béla elsősorban népies polkák előadójaként vált népszerűvé, de olaszos slágereket (La sorella di Pippo) és dzsesszörökzöldeket is játszott. Kállai Ottó dzsesszkompozícióit az LP-korszakban az NSZK-beli Black Jack kiadó újra kiadta, Martiny Lajos együttesével készült keringő- és polkafelvételei viszont 1941 óta most először jelennek meg lemezen.

A lemezbemutató koncertet - amelynek helyszíne a Duna Palota - a 2000 decemberében alakult Magyar Harmonika Társaság szervezi. Ennek tagjai között aktív muzsikusok, zeneszerzők, zenepedagógusok, hangszerészek egyaránt megtalálhatók. Már tavaly és tavalyelőtt is rendeztek egy-egy koncertsorozatot a Duna Palotában, amelyeknek keretében - Tabányi Mihály mellett - többek között az Ernesto Arenson vezette Che Tango autentikus tangóegyüttes, a David Klezmer Quintet és Weszely Ernő lépett fel. Grigoncza Panna tapasztalata szerint az utóbbi időben Magyarországon megnőtt a harmonika iránti érdeklődés, s egyre több fiatal is ismerkedik a hangszerrel. Ezt a folyamatot segítheti, hogy Esztergom - a szlovákiai Párkánnyal közösen - elnyerte a Harmonika Világszövetség által kiírt verseny, az idei Coupe Moundial rendezési jogát, így október végén Magyarországon találkoznak a világ legjobb harmonikásai.

2003.01.31. - Magyar Hírlap