2021-03-09    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2003-02-06 • Komlós József
Hungarian Jazz History 12: Modern Jazz Combos

A Hungaroton népszerű jazz-történeti sorozata a hazai hagyományokból merít, igen nagy felkészültséggel és szakértelemmel megmutatva a magyar jazz legjobb - mára már sajnos sokszor méltatlanul elfeledett pillanatait. A combo a modern jazz nálunk a hatvanas évek elején jelentős irányzata volt, melyet akkoriban nem hangversenytermekben, hanem presszókban és cukrászdákban lehetett hallgatni.

Kiváló zenészek játszották ezt a meglehetősen érdekes akusztikus tánczenét, mely valóban szórakoztatásra és táncolásra volt hivatott. A combo egyébként az angol combination - összeállítás szóból ered, annak rövidülése, s arra utal hogy különböző hangszerekből összeállított kiseggyüttes, nemritkán trió. Nemzetközileg olyan nagy nevek hoztak létre combókat, mint a zongorista Dave Brubeck, Thelonious Monk, Oscar Peterson vagy a szaxofonos John Coltrane, a trombitás Miles Davis.

Ezen a jólsikerült, reprezentatív albumon, melyen az 1963-71 között rádió-és lemezstúdiókban felvett anyagokat hallunk, ugyancsak sokféle hangszerösszeállítás szerepel: a Gallusz, a Fogarasi,a Dobsa és a Garay Trió zongorára épül dobbal és bőgővel: utóbbiban e posztokon Kőszegi Imre, Lakatos Pecek, és Pege Aladár is feltűnik, Radics Gábor együttesében a fuvola, a vibrafon és Szakcsi zongorázása együtt dominál, míg a Nebuló Band-ben, a Concert Jazz 5-ban és a Mádai - Nagy Jr. Ensemble-ben a fúvósok kapnak kiemelt szerepet.

Igazán válzozatos összeállításokat hallunk tehát, amolyan szórakoztató, kellemes jazz keretében, s a mára legendává vált nevek kapcsán sajnálhatjuk, hogy csak ez a néhány stúdiófelvétel fellelhető az akkori idők combóiból.

(2003.02.06. - Hírös.Index)