2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2004-05-17 • Komlós József
Simon Géza Gábor: Szelíd dalok

Simon Géza Gábor: Szelíd dalok
Hollós Máté bio-diszkográfia

Hollós Máté nemcsak kortárs zeneszerző, hanem kiváló művészeti-menedzser és szervező is egyben. Számos kompozíciója mellett már eddig is, azzal is - kétségtelenül beírta a nevét a magyar zenetörténetbe, hogy vezetése alatt állt talpra, s kelt új életre a rendszerváltozás után legyengített, kishíján megszűnő nemzeti lemezkiadó vállalat, a Hungaroton. Simon Géza Gábor könyve a 2004. július 18-án kereken 50. életévét betöltő Hollós Máté előtt tiszteleg. Hollós Máté nem felel meg a sztereotípiáknak. A nagy magyar impresszionista költőnek, a Hajnali szerenád szerzőjének: Tóth Árpádnak unokája, Hollós Korvin Lajos író-költőnek és Tóth Eszter költőnőnek gyermekeként született s maga is művész pályát választott - zeneszerző lett.

De mellette kiváló szervező és üzletember is, s ezt a kvalitást a közgondolkodás nehezen egyezteti össze a művészi vénával. Pedig Hollós Máté esetében ez így van: művészi és szervezői-vezetői karrierje szinte párhuzamosan fut máig.

Miközben a hetvenes évek végétől publikálja nyomtatásban és lemezen szerzeményeit: Dúli-dúli, A szerelem dalai,, Szelíd dalok, s hosszú sor a Három dal-ig, közben az Artisjus-nál, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tölt be állásokat, társadalmi megbízatásokat kap, a kilencvenes évek kezdetétől pedig a Hungarotonnál szerkesztő, főszerkesztő, kiadói igazgató, majd 1993-tól a Hungaroton Classics, 1998-tól a Hungaroton Records ügyvezető igazgatója.

Szerves része van személyesen abban a munkában, mely a mélyütésektől a rendszerváltozáskor a padlóra kerülő nemzeti lemezkiadót immáron magánosított és ujjászervezett formában új életre kelti, s mára a régi szép napokat újból idéző, évente több mint 100 kiadványt felmutató, nemzetközileg is jegyzett lemeztársasággá tette. Ezen szervező-üzleti tevékenysége művészettörténetileg is előremutat, hiszen Hollós Máténak és munkatársainak tudható be hogy a mai napig tömegesen jelennek meg a komolyzenét művelő magyar művészek és magyar szerzők felvételei: újak és archívumból megmentettek egyaránt. A Hungaroton esetleges megszűnésével, melynek réme tíz-egynéhány éve a kézzelfogható valóság közelségébe került, a hazai ének-és zeneművészek, kutatók és szerzők százai, ezrei kerültek volna perspektívátlan helyzetbe.

A Hungaroton máig ható működését jellemző értékmentésben és érték-feltárásban a Hollós Máté igazgató nevével jelzett időszak nagyszerű eredményeket tud felmutatni, de időközben a komponista Hollós Máté is elismerések, kitüntetések sorát tudhatja magáénak. Talán túlságosan is kiemeltem szervező-tehetségét, mert hát Hollós zeneszerzőként is maradandót alkotott - és alkot a mai napig is. De ezen egyéni hangulatokat és ízeket rejtő zeneművekről nehézkes írásban beszélni, másrészint ezekből számos jellemző darabot a mellékletként szereplő CD is tartalmaz, így bármikor elővehetők és meghallgathatók.

Kompozíciói a művészről, élettörténetének e lapokon összegyűjtött morzsái egy sokkal komplexebb személyiségről vallanak. A könyv mindkettőről - megspékelve számos, a kort, korunkat is jellemző adalékkal, történettel és anekdotával. Simon Géza Gábor jubíleumi életrajzából egy kivételesen sokoldalúan tehetséges egyéniség arcát és munkásságát ismerhetjük meg, akit személyében inkább az a szelíd kedvesség jellemez, amelyet a róla íródott könyv címe is sugall.

(2004.05.17. - Hírös.Index)