2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2004-05-17 • Komlós József
Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitár

Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitár
Zoller Attila élete és művészete

A Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány elnöke immáron évtizedek óta kutatja és publikálja a magyar jazz történetét és nagy alakjainak munkásságát. Simon Géza Gábor újonnan megjelent, CD-melléklettel kiegészített reprezentatív könyve a XX. század egyik legjelentősebb magyar jazz-muzsikusáról már német nyelven is megjelent. "Bio-diszkográfia" hirdeti az alcím alcíme, arra utalva hogy itt egy világviszonylatban is jelentős zenész élettörténete és életműve előtt adózik a szerző. Harminc esztedei gyűjtő- és kutatómunka eredményeképpen sűrítette egy tartalmas, szép kiállítású kötetbe Simon Géza Gábor mindazt, amit korabeli újságcikkekből, lemezfelvételekből, könyvek kapcsán és persze a kortársak visszaemlékezései nyomán Zoller Attiláról tudni lehet.

Az 1927-ben Visegrádon született és hat éve a tengerentúli Vermontban elhunyt Zoller Attila Budapesten, a harmokia-virtuóz Tabányi Mihálynál kezdte pályafutását. Azután megelégelve a hazai politikai helyzet kultúrára és közéletre is kiható ellehetetlenülését, 1948-ban Bécsbe emigrált, majd az ötvenes évek Nyugat-Németországában szerzett nevet magának. A hatvanas években azután átköltözött Amerikába, s bár mindvégig többször visszatért Európába, mégis odaát ragadt - igaz nem csak mint jazz-zenész lett világhírű. Közben ugyanis filmzene-szerzőként is nagy sikereket ért el, s számos díjjal ismerték el tehetségét: zenei szaklapok és szakmai szervezetek egyaránt.

Simon Géza Gábor igen alapos, de mindezek mellett informatívan olvasmányos könyve évekre lebontva követi végig Zoller Attila életét és pályáját, jól feldolgozott képanyaggal dokumentálva a történetet. Alapos diszkográfia, névmutató és forrásmutató is kiegészíti ezt az alapvetően jól megírt és megszerkesztett könyvet, melyhez Zoller Attila munkásságát hangzó anyagban is reprezentáló CD-melléklet társul.

A könyv német nyelvű kiadása Immens Gut címmel, kibővített változatban jelent meg.

(2004.05.17. - Hírös.Index)