2021-07-23    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-05-01 • ei
miez

kiallitascim

Épp ideje, hogy a kulturális értékeket többnyire a magas kultúra felől értelmező, és a magas kultúra jelentéstartományán kivül eső jelenségeket meglehetősen mostohán kezelő magyar művelődéstörténet a zenében is számot vessen: a kultúrakutatás szempontjából a szórakoztató zene lehetséges történeti értéke – bármily szokatlannak is tetszik az állítás – egyezik a klasszikus zenéével.

A Petőfi Irodalmi Múzeum fontos lépést tett e területen, amikor Dzsessz te még az én utcámba! – Ragtime és kupléirodalom a Monarchia utolsó évtizedeiben (1896-1920) címmel rendezett kiállítást(Dzsessz te még az én utcámba!). Vállalkozott erre mint érintett, hiszen a klasszikus irodalom akár nagyobb tekintélyű képviselő is, gyakorta kényszerültek arra, avagy szivesen is tették, hogy az irodalomban alsóbb rendűnek tekintett műfajokban is alkossanak. A kiállítás elsőrendű formában bizonyítja irodalom és zene sikeres együttható szerepét, a szórakoztatás történeti értékét.

cim

A 2006. április 28-án nyílt kiállítás fotókkal, kottákkal, szalonenteriőrrökkel, hangszerekkel és korabeli hangzó zenével idézi meg a Monarchia azon időszakát, amely a magyar jazztörténetben a ragtime térhódításával jellemezhető. A kiállítás forgatókönyvét Simon Géza Gábor jazzkutató és Thuróczy Gergely, a kállítás rendezője, a múzeum munkatársa állította össze; látványtervezője Mihalkov György. A megnyitón Csorba Csilla főigazgató és Gerő András történész, a Habsburg-Intézet igazgatója bevezető szavait követően, a kiállítás anyagát élő zenével a Bohém Ragtime Jazzband gazdagította.

zenekar

A jazz előtörténetéről, a Monarchia ragtime-korszakáról:
(Jókai Mór:Ira Aldridge)
(Lavotta Rudolf: Rag-Time)
(Ittzés Tamás: Mi a ragtime?)
(Kosztolányi Dezső: Táncmester)
(Ragtime az Osztrák-Magyar Monarchiában)
(Hungarian Gypsy Ragtime)
(Csáth Géza: A pesti dal)
(A ragtime és előjazz előadói)
(Hungarian Rag)
(Most a múlt idő -- Grencsó Kollektíva)
(Dunapalota Ragtime)
(Régi jazz Magyarországon)