2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1991-09-01 • Nemes Nagy Péter
Ritmus.

Magyarországon a hanglemezkiadás állami monopóliumánka megszűnése ellenére sem kap zöld utat a tehetséges és figyelemre méltó alkotást létrehozó művész. Szabó Sándor 35 éves gitárosnak eddig két lemeze jelent meg Angliában, és a közelmúltban ugyanott kiadták első CD-jét. Ennek felvételei két évvel ezelőtt itthon készültek, de az anyag megjelentetésében sem a Hungaroton, sem pedig az újonnan alakult Quint nem látott fantáziát.

Szabó a magyar dzsessz egyik legeredetibb, egyben legkíválóbb alakja. Kívülállásának pregnáns példája, hogy ebben a fővároscentrikus országban sem hajlandó szülőhelyét, Törökszentmiklóst elhagyni. Mint néhány éve nyilatkozta: "A fővárosi lét semmit nem garantál zeneileg. Minden lehető eszköz, irodalom, zene stb. a rendelkezésemre áll. Zenei fejlődésem a belső világom, a külső környezet, és fizikai lehetőségeim megismerésével és fejlesztésével áll összefüggésben". Szabó zenéje nem skatulyázható csak a dzsessz műfajába. Improvizatív muzsikája a magyar népzene, az indiai ragák és az arab makámák különös mixtúrája dzsesszes tálalásban. Ezt az egyéni zenét saját tervezésű, 16 húros gitárvínán adja elő. A hangszer a klasszikus gitár és az indiai vína ötvözéséből született. A Sanctified Land (Megszentelt föld) meghitt, meditatív zenéjén átsüt Bartók és Kodály, no meg a keleti kultúrák mélységes tisztelete.

(HWYL Records)

 

Playboy, Magyar kiadás, 1991. szeptember