2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1991-12-06 • Magyar Miklós (M.M.)
A SZA-MA-BA a PONT-ban

November 8-án Szabó Sándor gitáros adott koncertet SZA-MA-BA nevű triójával a tatabányai PONT dzsesszklubban. Európa egyik legegyénibb hangzású gitárosával a fellépés előtt beszélgettünk arról, hogy milyen jelentős események történtek az utóbbi években az együttes életében.

- Sanyi, két éve hallottunk utoljára téged élőben, Budán, a Zichy-kastélyban egy kétnapos rendezvény keretében. Akkor Roberto Magris olasz zongoristával léptél fel. Mi történt azóta?

- Sok minden, 1989-90-ben elkészítettük a Sanctified Land című lemezünk felvételeit. A zenanyag az angol HWYL hanglemezkiadó gondozásában jelent meg CD-n és kazettán. 1991 az eddigi legsikeresebb évünk. Sok fellépési lehetőségünk volt és még hál' istennek, lesz is. Tavasszal először Massimo DiMattia olasz fuvolistával koncerteztünk itthon, majd Belgiumba ment az együttesünk, ahol több helyen is felléptünk. A brüsszeli rádióban pedig felvétel készült velünk, melyet jövő májusban adnak ki hanglemezen.

Nyáron sem pihentünk, mert barátommal, a belga gitárossal, Gilbert Isbinnel turnéztunk itthon. Utána pedig Belgiumba, a bruggei nyári fesztiválra utaztunk, ahol sok dzsesszprogram is volt. Több klubban adtam szólókoncertet, majd felléptem a már említett Gilbert Isbinnel, és az ugyancsak belga fuvolista-zongorista Alex Van De Meulebroeckével is. Szeptemberben bemutatkoztunk az egyik legjobb budapesti dzsesszklubban, a Merlinben.

- "Új" zenekaroddal milyen elképzeléseid vannak? Tudom, hogy régóta ismeritek egymást és különböző formációkban rendszeresen játszotok együtt.

- Valóban, zenésztársaimat sokan már jól ismerik a remek sikondai dzsessztáborok óta. Jelenleg hosszú távon gondolkodom ebben a fellállásban. Úgy érzem, a mostani zenénk a legerőteljesebb és ezt a közös munkát folyatni kell! Bagi László, aki szintén gitározik, teljesen beilleszkedik zenei elképzelésünkbe. Major Balázs régi jó barátom, aki különleges ütőhangszereken játszik. Két hanglemeznyi anyagunk van, melyet egyszerre szeretnénk megjelentetni. Persze jól tudom, hogy ez támogatók, mecénások nélkül ma már nem megy. Ez ügyben tárgyalásokat folytatok egy amerikai üzletemberrel. Az lenne jó, ha itthon jelennének meg a lemezek. Jelenleg az ATEC-kel is tárgyalunk, ők szponzorálnák a zenekar erősítését.

- Gondolom, téged már nagyon foglalkoztat a jővő év is ...

- Így van, kilencvenkettő tavaszára már megvan a programunk. Ismét Massimo DiMattiával tervezünk egy koncersorozatot és már szervezem a fellépéseket. Eljutni az ország minden részébe - ez részünkről egy missziós küldetés. Remélem, hamarosan újra találkozunk Tatabányán. Ritka az ilyen értő közönség, mint a PONT klubban.

 

24 óra, Tatabánya, 1991. december 6.