2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1994-03-03 • Veizer Tamás (veta)
Bemutatkozott a SzaMaBa Trió

A Magyar Jazzkutatási Társaság legutóbbi összejövetelén, a kelenföldi művelődési ház irodalmi kávéházában a törökszentmiklósi SzaMaBa Trió mutatkozott be - és adott igen jó hangulatú koncertet. Szabó Sándor, a trió vezetője hat-, nyolc- és tizenhat húros gitáron, Majos Balázs az indiai cserépdobokra, saját maga tervezte dobokon és Bagi László nyolchúros, akusztikus basszusgitáron játszotta saját szerzeményeit: az indiai ritmusú, hangzásában az arab zenére emlékeztető Pantheont, a lüktető Árnyas völgyet, a Magyarországon nemrégiben megjelent CD-jükről a Hypnost, és néhány korábbi szerzeményt, a Létezés egyenlete, a fergeteges dobszólóval fűszerezett Tűzlobogás című kompozícióját - hazai CD-jük indító szerzeményét, az Our Weekdays-t.

A koncertet megelőző beszélgetésből kiderült: Szabó Sándorra és együttesére 13 évvel ezelőtt, ugyancsak a kelenföldi művház emeleti koncerttermében figyelt fel először Simon Géza Gábor jazzkutató, diszkográfus, több jazzkönyv szerzője, aki a tavaly megalakult Magyar Jazzkutatási Társaság elnökeként is sokat segített a csapat valóban egyéni hangzású, több nép zenéjéből táplálkozó stílusának népszerűsítésében. A SzaMaBa Trió az etnozenét ötvözi a jazz elemeivel, improvizációkkal. A ma divatos elnevezéssel világzenének nevezett hangzásvilágukkal külföldön is nagy népszerűségnek örvendenek: több lemezt és CD-t adtak ki Angliában, s rengeteget koncerteznek másutt is. Az egyéni hangzás kialakításához hozzájárult az együttes tagjainak nyughatatlan természete is: Szabó Sándor például 15 év gitározás után tanult meg újra gitározni a 16 húros hangszerén, amellyel olyan dallamokat csikar ki a gitárból, amelyet a hagyományos gitárral aligha érhetne el. A három hónapnyi kemény tanulást egy koncertsorozat szakította meg: egy svájci bandával léptek fel, s először akkor szólalt meg a jellegzetes SzaMaBa-hangzás. A csapat legifjabb tagja, Bagi László szintén lecserélte régi basszusgitárját egy nyolchúrosra, amellyel nemcsak kíséri a dallamot, hanem él is a több húr adta lehetőséggel. A dobos, Major Balázs szívéhez közel áll az indiai tabla: mivel azonban Magyarországon a sajátos indiai hangszernek nincs mestere -, autodidakta módon tanult tablázni, s a jellegzetes játékmódot ötvözte a cserépdobon való ütéstechnikával. A SzaMaBa triónak április végén jelenik meg legújabb CD-je, amelyen a tavalyi koncertjük anyagát adják ki. A felvételt a tatai edzőtáborban, a magyar jazzkutatók első nemzetközi találkozóján rögzítették. 

24 óra (Komárom-Esztergom megye), 1994. március 3.