2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1970-07-01 • Simon Géza Gábor
Kép a falon

A falon John Coltrane nagyméretű képe uralja a szobát. A polcokon szép rendben másfél száz tekercs magnószalag, a szekrény aljában elrejtve vagy száz nyugati nagylemez. A sarokban különleges házilag "bütykölt" lemezjátszó. Lemezek forognak a korongon. Vajda Sándor otthonában vagyunk.

A 31 éves Vajda Sándor ismert lemezgyűjtő, nagy jazzbarát, aki maga is szívesen játszik kisebb együttesekben. Néhány évig zongorázott és dobolt, majd 22 éves korában kezdett el bőgőzni.

- Amikor először hallgattam jazzt, a bőgőre figyeltem elsősorban. Ma azonban már az egész produkcióra figyelek. Ha valaki egyénit akar produkálni, akkor feltétlenül ismernie kell Ray Brown, Ron Carter, Richard Davis, Henry Grimes és a többi nagyszerü bőgős felvételeit. Csak az ő játékuk ismeretében alakíthatja ki az ember saját egyéni stílusát.

Vajda Sándor kezdetben jazzklubokban játszott. Az elmúlt három év során több alkalommal lépett a nagy nyilvánosság elé is. Szerepelt a Magyar Rádió jazzversenyein, a TV "Jazzpódium"-ában, a Filharmónia és az Egyetemi Színpad jazzkoncertjein. Partnerei között ott találjuk a hazai élgárda színe-javát. Közülük legszívesebben Friedrich Károllyal, Kőszegi Imréval és Ráduly Mihállyal lép fel, akiknek stíluselképzelése hozzá legközelebb áll.

- A négerek igen fontos szerepet töltöttek, és töltenek be a jazzben. Nélkülük nem beszélhetnénk a jazzről. Épp ezért, aki a néger jazzt nem ismeri, az nem is ismeri ezt a zenét igazán.

Aztán hozzáteszi:

- A mai jazz ismeretéhez John Coltrane zenéje nélkülözhetetlen. Coltrane volt, aki maga köré gyűjtötte az avantgarde-jazz nagyjait és teljesen új utat mutatott. Az ő nyomdokain indult el Pharoah Sanders és Archie Shepp, akik önálló zenei életet élnek, de mindkettőjüket befolyásolja Coltrane.

Vajda Sándor élénken reagál a világ jazzeseményeire. Rendelkezésére állnak a legjelentősebb jazzfolyóiratok, a hazai és a nagy külföldi rádióállomások jazzadásai és nem utolsósorban hatalmas hanggyűjteménye, amelyet baráti köre segitségével napról-napra gyarapít. Egyre jobban kibontakozik bőgőstehetsége is. Legutóbb például már jelentős sikerrel szerepelt a Magyar Rádió Jazzhetének közreműködőjeként.

Vajda hisz a jazzben és a magyarországi jazz jövőjében. Ennek továbbfejlesztésében igyekszik közreműködni.

 

Magyar Ifjúság, 1970.