2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1980-11-08 • Jálics Kinga
A Korunk zenéje sorozatban

"Az erősen megkomponált klasszikus zene és az improvizatív jazzmuzsika között hosszú időn át magasodó fal kezd leomlani" - így fogalmazott Gonda János néhány hete lapunknak adott interjújában. Megállapítását bizonyította e sokunk által nagyon várt és emlékezetes hangulatú jazzkoncert, amelyet első alkalommal rendeztek idén a Korunk Zenéje sorozatban a Zeneakadémia Nagytermében.

A hatalmas tömegben gyülekező közönséget látva azon töprengtem: ki miért jött? Vajon kizárólag a jazz vonzotta ide az embereket, vagy némi sznobéria az Akadémia fennkölt falai közé... A hangverseny közben a hallgatóságot illető minden rossz előítéletem elszállt. Részese voltam annak a közös élménynek, amelyet éppen a két dolog - a jazzmuzsika és a Zeneakadémia - találkozása adott a művészeknek és a közönségnek. És megértettem, hogy erre okkal voltunk kiváncsiak oly sokan. Olyan sokan, hogy a falak mellett és a karzaton jócskán foglaltak voltak az állóhelyek is.

Elsőként Szabados György triója /zongora: Szabados György, bőgő: Vajda Sándor, dob: Faragó Kázmér/ Elfelejtett énekek címmel zenélt. Az igazi művészi átélés nem gombnyomásra jön létre az első pillanatban - időbe telik. Meg kell érte küzdeni. Szabados Don Quijote-i figurája megküzdött érte. Láthatóan "kísérletezett" a közönséggel, egyre közelebb vonzva a hallgatóságot magához, pontosan érezve, mikor kerülünk bűvkörébe. Akkor megtáltosodott, s a Nagyterem levegője átforrósodott. Megszületett az élmény. Előadásuk végén hosszan álltak szorosan egymás mellett, mint a gyerekek, örültek a közönség tombolásának.

Másodikként Gonda János új zongoradarabjának, a Rögtönzés Világának egy szép részletét, a Vonzások és választások ciműt hallgatta nagy érdeklődéssel a közönség. Gonda játéka felmutatta a jazznek a kortárs zenével való kétségtelen kapcsolatát.

A szünet után Szakcsi Lakatos Béla nagy létszámú, kifejezetten erre az alkalomra verbuválódott kamaraegyüttese lépett pódiumra. Már bejövetelüknél felharsogott a karzat. Szabad zenei társulás címmel hallgathattunk tőlük igen jókedvű muzsikálást.

 

Film, Színház, Muzsika, 1980. november 8. p.24-25