2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1996-10-01
Some Of These Days...

Some Of These Days...
Zeke Zarchy with the Bohém Ragtime Jazzband

 

Az V. Dreher Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál nem indult valami szerencsésen, bár kétszeres jubileum volt, hiszen a zenekar már tizedik évébe lépett, és éppen a Fesztiválnak köszönhetően évek óta a nemzetközi oldtimer körforgás fontos részévé vált. A házigazda zenekar Doc Cheathamet, a nagy legendák között is rangidős trombitást hívta meg, akivel egy svájci fesztiválon barátkoztak össze. Sajnos, felépülőben egy operációból, orvosa az utolsó utáni pillanatban megtiltotta Cheathamnek az utazást és a játékot. A fesztivál viszont már elindult, és a gálaestnek nem volt sztárvendége. A másik tengerentúli vendég, a sokoldalú zongorista, Andy Fielding, értesülve a helyzetről, elmondta Ittzés Tamásnak, hogy az ő édesapja is trombitás, a szvingkorszak legnagyobb zenekarainak volt tagja, és ma is aktív. Egy-két telefon, és a 81 éves Zeke Zarchy Los Angeles-ben becsomagolta felöltőjét, trombitáját, és éppen időben érkezett ahhoz, hogy - egy próbával - fellépjen a jubileumi Bohém fesztivál gálaestjén, Kecskeméten.

A zenekart felvillanyozta Zarchy érkezése. Személyében olyan trombitással találkozhattak, aki a sokat emlegetett szving érának koronatanúja, első vonalbeli részese volt. Benny Goodman zenekarába 21 évesen került, járták az országot. Sokszor léptek fel egyetemeken és báltermek pódiumain úgy, hogy többezres közönségnek játszottak, hajnalig. Később tagja volt Bob Crosby, Artie Shaw és Tommy Dorsey bigbandjének is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy pályájának csúcsát a háború alatt érte el, amikor a Glenn Miller Air Force bandben első trombitás volt. Csak Európában 14 hónapos turnét bonyolítottak. Zarchy ez idő alatt határozta el, hogy nyugodalmasabb életbe fog, ha majd leszerel. Egy New York-i lemezfelvételen találkozott egy régi barátjával, Frank Sinatrával, akit a Dorsey-zenekar korai napjaiból ismert. Ettől kezdve állandó helye volt előbb Sinatra együttesében, később a legjobb Los Angeles-i stúdiózenekarokban. A háború utáni években is újra dolgozott Goodmannel, de hallható Sarah Vaughn valamint Ray Anthony felvételein is, akivel szintén sokat turnézott. Időközben szórakozásból, csak a saját örömére járt össze olyan L. A.-beli muzsikusokkal, mint Bill Holman, Bobby Shew és Don Menza, néha klubokban is felléptek.

Zarchy rutinja és magas kora ellenére megőrzött kiváló technikája élvezhető a lemez második részén, a kecskeméti felvételen. Immár ötödik éve semmihez sem hasonlítható a hangulat a fesztiválon - és ebből már néhány éve nem csak a kecskemétiek részesülnek. A Bohém és Zeke Zarchy Sopronban is fellépett, második közös koncertjükön elmélyítve zenei produkciójukat, ott viszont nem készült felvétel. A lemezen viszont az első találkozás varázsa érezhető, a kisebb döccenők ellenére, mint amilyen például a tuba mikrofon-zöreje az utolsó előtti számban, amelyet viszont nem hagyhattunk ki éppen Zeke szólója miatt.

Az együttes produkciója koncepciózussága, csiszoltsága a lemez első tíz felvételén is érezhető, a Bohém Ragtime Jazzband tíz éves, jubileumi jamboree-jén. Az összes valaha az együttesben megfordult tag játszott akkor, de ez a tíz felvétel az akkori jelent mutatja, az aktuális felállásban. Ha kell, a Band félszárazon adja a visszafogott el nem sietett ragtime-ot, szvingel, de úgy, hogy ülve is minden végtagunk ritmusra jár. Ha kell, fiatalos lendületet ad a régi, közhelyekkel zsúfolt, mégis tündéri dalszövegeknek és vissza tudja adni azt az iróniát is, amelyet csak a zenei tartalomban elmélyült, és technikával talpig felvértezett előadók tudnak. Ilyen első tíz év után alig várjuk a másodikat.

Zipernovszky Kornél
(Jazz rovatvezető - Gramofon)

Borítószöveg a Zeke Zarchy with the Bohém Ragtime Jazzband: Some of These Days. Live in Kecskemét című CD-hez. Pannon Jazz PJ 1020