2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1979-12-01 • Leposa Dezső
Szekszárd

A jazz-zenének mindig is lelkes rajongói voltak Szekszárdon.

Elég talán az elmúlt 8-10 év olyan sikeres, a közönség és a muzsikusok találkozásait jelentő koncertjeire godolnunk, mint Garay Attila együttesének, a Benkó Dixieland vagy az éppen fénykorát élő Syrius együttesnek forró hangulatú hangversenyei. Abban, ahogy a jazzműfaj élt a város köztudatában, alapvető szerepe volt és van Dr. Kelemen Endre jazztriójának. E nagyszerű, klasszicizáló jazzt játszó trió évenként legalább egyszeri, mindig valami újat hozó koncertjei a jazz folytonos jelenlétét jelentették a város életében.

Ilyen előzmények után jött létre 1978. decemberében a Szekszárdi Jazz Klub. Létrejöttében a Városi KISZ Bizottság segített, de a Babits Mihály Megyei Művelődési Központ anyagi, és jelentős erkölcsi támogatása alapvető volt a klub létrejöttében. 1979. júniusáig kéthetenként, majd a nyári szünet után, októbertől hetenként, hétfőn esténként tartottuk foglalkozásainkat, melyeken három, alapvető célt tűztünk magunk elé.

1. A város jazz-zene kedvelőinek nyújtsunk lehetőséget arra, hogy megismerjék egymás zenei ízlését, zenei felvételeit.

2. Ismerkedjünk meg a jazz-zene kialakulásával, alapvető irányzataival.

3. Nyújtsunk lehetőséget arra, hogy szűkebb környezetünk, illetve országunk vezető jazz-muzsikusainak zenéjét élőben is élvezhessük.

Az első célt teljesítettük.

Az 1979. téli-tavaszi "Kedvenc felvételeit bemutatja X. Y." típusú összeállításokhoz képest előrelépést jelentettek az őszi tematikus sorozatok: "A modern jazz nagy előadói", "A szocialista országok jazzélete", "Jazz-Rock" stb. Az előadások, közös zenehallgatások sorát egyéb témájú foglalkozásokat (jazzfilmek vetítése, jazz-kvíz, Kisérleti Irodalmi Színpaddal közös foglalkozás) igyekeztünk színesíteni.

Talán a 2. célkitűzést sikerült a legjobban megvalósítunk. Köszönhető ez elsősorban az előadó Friedrich Károlynak, aki rendkívül színvonalas és jó zenei anyaggal illusztrált jazztörténeti előadás-sorozatot tartott.

A 3. célt csak közelítőleg tudtuk. Jó hangulatú és kirobbanó sikerű est volt Dr. Vukán György és Bontovics Kati kamarahangversenye. Nagy sikerrel vendégszerepelt a klubban a Művelődési Központ jazztriója Dr. Kelemen Endre vezetésével. A nem megfelelő előkészítés miatt gyengébben sikerült Kőszegi Imre és Tornóczky Ferenc bemutatkozása és az előadóművészek meg nem jelenése miatt elmaradt Pleszkán Frigyes és Gayer Ferenc kamara jazzestje.

Három-négy színháztermi hangversenyt is terveztünk, amelyekből csak kettő valósult meg. Forró sikerű est volt az erre a hangversenyre Dr. Beke Árpáddal (trombita) kvartetté bővült helyi jazztrió hangversenye. A Magyar és az Újvidéki Rádióval közösen rendezett koncertünkön Pege Aladár és együttese, az Újvidéki Rádió "Meta Jazz Sekciója" együttese, a Füsti-Lakatos A. duó és az Egyesült Államokban élő Vig Tamás vibrafonos szerepelt megérdemelt nagy sikerrel.

Rendezvényeink látogatottságát megvizsgálva a klub egyértelműen bebizonyította létjogosultságát. Jelenleg 50-60 fős klubtagságunk van. A nem élőzenei rendezvényeket 40-70 fő látogatja, a Kamara Jazz Esteken 80-150 fő vett részt, a rádióval közös hangversenynek több mint 600 látogatója volt.

A klub fontos feladatának tekintette, és tekinti, hogy a város és a megye ifjúsági klubjainak színvonalas zenei programot kínálva megismertesse tagjaikat a jazz-zene irányzataival, nagy előadóival. Így az 1979-es évben a Népbolt-klub, az 505-ös számú szakmunkásképző intézet, a Kórház-klub és a Tanítóképző Főiskola is helyt adott egy vagy több jazzbemutatónak.

Az elkövetkező időszakban az eddigiekhez hasonló színvonalon szeretnénk folytatni a hetenkénti klubfoglalkozások sorát. Eddigi tematikus sorozataink mellé "A jazz ma" és "A jazz és a mai kompozíciós zene kapcsolata" címmel szeretnénk előadásokat szervezni. Ezen utóbbi témából a Magyar Zeneművészek Szövetsége Jazz Szakosztálya, a "Jeunesses Musicales" szervezet és a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola segítségével kerekasztal-beszélgetést és bemutató hangversenyt is tervezünk 1980 nyarán.

A városi KISZ-bizottság támogatásával - a Nyári - és Téli Ifjúsági esték rock-zenei rendezvény-sorozatához hasonlóan - jazz témájú, tematikus összeállítású; hanglemez bemutatót, élőzenét, esetleg filmvetítést, azaz neves jazzegyüttesek és előadók, stílusok és hangszerek bemutatását magukba foglaló jazzestekkel szeretnénk jelentkezni havonta, esetleg kéthavonta 1980. elejétől.

1980. nyarán is szeretnénk megrendezni egy jazzhangversenyt a Magyar Rádióval közösen.

A felélénkült jazzérdeklődés nyomán több, különféle összetételű jazzegyüttes is kialakulóban van városunkban, ezekről azonban bővebben 1980. tavaszára várható bemutatkozásuk után szeretnénk beszámolni.

Jazz Tájékoztató 16 (1979. december)