2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1971-01-01 • Simon Géza Gábor
Jazzkutatás Magyaroszágon

A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete megbízásából egy három tagú csoport (Csányi Attila, Pál Sándor, Simon Géza Gábor) másfél évvel ezelőtt megkezdte a magyar jazztörténet emlékeinek felkutatását. Célul tűzték ki a magyar jazzélettel összefüggő minden dokumentum (hanglemezek, magnószalagok, újságcikkek, hirdetések, könyvrészletek, kéziratok, kották, fotók) összegyűjtését és archiválását.

Ma már magánarchívumok és közkönyvtárak jóvoltából komoly mennyiségű dokumentum gyűlt össze, amelynek feldolgozását a gyűjtőmunkával párhuzamosan - részben - szintén a csoport végzi.

Igen jelentős támogátást ad a munkához a Magyar Rádió, amely havi jazzmagazinjában kis előadás keretében "Magyar jazztörténet" címmel sorozatban adja le a kutatómunka során előkerült archív felvételeket.

A magyar jazz történetéről a csoport könyvet ír és kétlemezes antológia is készül a régi archív lemezekből.

Munkájuk iránt nemcsak itthon, hanem külföldön is érdeklődnek. Legjelentősebb közölük az Európai Jazz Föderáció grazi Jazzkutatási Intézetének támogatása. Egy részletes kérdőívet kaptak az Európai Jazz Föderáció bibliográfiai szekciójától az újság- és folyóiratcikkek feldolgozásának megkönnyítése és egyben a munka egységesítése céljából.

A kutatócsoport először magyarul szeretné megjelentetni tanulmányait ill. bibliográfiai, diszkográfiai, ikonográfiai és egyéb összefoglalóit. Véleményük szerint ennek a nagy kiterjedésű munkának az eredményét elsősorban a hazai szakembereknek, a hazai rajongóknak kell élvezniük.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Club Tájékoztatója. 1971/1. szám (november)