2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-02-01 • Farkas Sándor (Székelyudvarhely)
Jazz Romániában

Ha betekintést akarunk nyerni a romániai jazzélétbe, elengedhetetlenül szükséges, hogy a különböző tevékenységeket áganként elemezzük. A jazz első képviselői a két világháború közötti időszakban tűnnek fel. de a tulajdonképpeni fellendülés az ötvenes évek után következik be. Az eltelt húsz év alatt ez a művészet mély gyökeret eresztett és széles tábort gyűjtött magának.

A rádió rendszeresen sugároz jazzműsorokat. Az 1-es műsor már évekkel ezelőtt közvetített jazztörténeti sorozatot. A Kolozsvári Rádió "Ismerkedjünk a jazz-zenével" c. műsorait egyik legkiválóbb szakemberünk, György Zsolt vezeti. A "Radiorecording" című műsorban a jazzrovatot Stefan Berindei szerkeszti.

A TV adásaiban is helyet kapnak a jazz művelői. Kül- és belföldi művészekkel ismerkedhetünk meg a képernyőn. A vendégművészekkel készült filmeket rendszeresen közvetítik: így Benny Goodman, Gerry Mulligan, Dave Brubeck, Lionel Hampton koncertjeit hallgattuk és láttuk a TV-ben. A TV kettes műsorán a Newporti Jazzfesztiválról adtak részleteket. A "Musicorama" című műsorban rövidfilmeket láttunk Mahalia Jacksonról, Louis Armstrongról, Ray Charlesról.

A ploesti jazzklub két fesztivált rendezett eddig, melyeken hazai és külföldi együttesek léptek fel. Ha már a fesztiváloknál tartunk, szólnunk kell arról is, hogy Románia rendszeresen képviseltette magát külföldön. Az 1971-es Prágai Jazzfesztiválon például Dan Mindrilá kvartettje képviselte a román jazzéletet.

Az "Electrecord" hanglemezgyár több jazzlemezt jelentetett meg. Újabb kiadványai közül kétségtelenűl a "Seria Jazz" kilenc lemeze a legértékesebb.

A Zeneműkiadó 1968-ban jelentette meg André Hodeir "Jazz" c. könyvét. Ebben az évben F. Ténot jazzlexikona kerül kiadásra.

Végül külön kiemelem néhány kultúrház tevékenységét, ahol jazzkör működik, illetve néhány jazzklub munkáját. Bukarestben az "Eminescu" Klubban Mihai Berindei, a Petőfi Sándor Kultúrotthonban Bányai Péter vezet jazzkört és tart audiciókat. Temesvárott, Aradon, Ploiestiben önálló jazzklubok működnek. Székelyudvarhelyen a Siculus Ifjúsági Klubban Farkas Sándor tart jazztörétneti előadásokat és audiciókat.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/2 (február)