2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-02-01 • Simon Géza Gábor
Rhoda Scott a Magyar Televízióban

Néhány héttel ezelőtt a Magyar Televízió meghívására Budapestre látogatott Rhoda Scott, akit nemrégen Gilbert Becaud showműsorában hallottunk. Figyelemreméltó az a gyorsaság, ahogy Módos Péter zenei szerkesztő meghívta Budapestre Rhoda Scottot és közel egy órás színes felvételt készített vele a Magyar Televízió számára.

Rhoda Scott bájos, 24 esztendős, Párizsban élő néger orgonistanő a jazzorgonisták világranglistáján még kevéssé jegyzett. A január 29-én bemutatott színes film alapján nyugodtan megállapíthatjuk, hogy Rhoda helye ott van a legjobbak között. Zenei világa a Bachtól a legújabb musicalrészletekig terjedő hatalmas területet öleli fel. Minden egyes előadott darab más-más oldaláról mutatta be. A nyitó jazzstandard, a már-már slágerszámba menő "Moaniri" után részlet következett a "Hair" című sok vitát kavart nagysikerű musicalból. Egészen egyedi zenei felfogást mutatott Bach "d-moll toccata"-jának és Kozma "Hulló levelek" című evergreen számának összeötvözésével. Az "Apály" című kompozícióban, az elektronikus zenei hatások felhasználásában, orgonájának szinte végtelen lehetőségeit mutatta be. A "B-dur preludium" és "A prédikátor" ismét a klasszikus Bach és az ízig-vérig mai Otis Redding muzsikájának különleges elegyeként szólalt meg orgonáján. Külön ki kell emelni pedáljátékát, amikor csak lábaival játszott - mesterien. A műsor betetőzése: Ellington "Satin Doll"-ja, jazz-zenei telitalálatnak bizonyult.

Köszönet Módos Péternek és a Magyar Televíziónak a szép estéért, amelyet Rhoda Scott meghívásával a zenei ízlésnevelés nemes szolgálatába állítottak. Várjuk a folytatást.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/2 (február)