2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-02-01 • Deseő Csaba
Jazz-weekend Londonban

Úgy látszik, a nagy fesztiválok mellett divatba jönnek mostanában a jazzhétvégék. Szerényebb elnevezés, kevesebb külsőség, de a lényeg: szombat, vasárnap szól a jazz. Néha már pénteken is, mint nemrég a londoni jazz-weekenden. November 12-én a New Victoria Színházban lépett fel a Kid Thomas Preservation Hall Band és az Ornette Coleman Quartett. Másnap Miles Davis septettje adott két kocertet a Royal Festival Hallban, 14-én pedig a - pár nappal korábban Budapesten járt - Giants of Jazz együttes játszott Dizzy Gillespie vezetésével.

A felsoroltakból Miles Davis koncertjét hallottam. A Festival Hall többezer fős közönsége kissé gyanakodva szemlélte a pódiumot: mindenütt óriási hangszórók, erősítők, akár egy beatkoncerten. S kezdődött a zene: Davis trombitájában mikrofon, lábánál wah-wah pedál. Keith Jarrett elektromos zongorája a végsőkig felerősítve..... basszusgitár..... 3 dobos. Olyan hangerő, hogy Gary Bartz szoprán szaxofonját már hallani sem lehetett. Lüktető beatritmusok, hosszú improvizációk, téma nélkül, egy harmóniára. Furcsa, monoton zene. Egy Miles Davis rajongó számára mindenesetre csalódás, hiszen Davis neve jó húsz éven át egyet jelentett egy töretlen ívű művészi fejlődéssel; lemezei, koncertjei mindig a modern jazz csúcspontjai voltak.

De ez úgy 2-3 éve megváltozott. Útkeresés, teljes szakítás a tradíciókkal? Vagy ez lesz az új Davis-stílus. Erre majd csak az évek múlásával válaszolhatunk.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/2 (február)