2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-04-01 • Simon Géza Gábor
A Falanszter Pécsett

A színpadon tarka tömeg hullámzik fel-alá. Középen koporsó áll. A fiatalok most a ravatal körül furcsa gyásztáncot táncolnak. Ez Hernádi Gyula "A falanszter" című színművének színpada, amelyet március 17-én a pécsi Nemzeti Színház mutatott be.

Hernádi drámája a 19. században az Egyesült Államok területén gombamódra szaporodó falanszterek egyikét mutatja be. Ám nem kíséri adatszerűen a Fourier-követők utópista-szocialista eszméi által megvalósított falanszter eseményeit. Hernádi egy társadalmi-történelmi szükségszerűség mikromodelljét állítja nézői elé a majdnem kétórás, egyfelvonásos színpadi alkotásban. Hernádi stílusa egységbe fogja régebbi írásainak legjobb elemeit és a színpad megkövetelte új eszközöket: a zenével, tánccal - Tóth László koreográfiája - életre keltett leíró részeket, az asszociatív kapcsolatokat teremtő merész, szinte szürrealizmusba hajló képeket és a tömör egyszerűséggel "célba fogalmazott" dialógusokat.

Sík Ferenc rendezése a teljesség igényével közeledett és kapcsolódott a műhöz. Biztos érzékkel és felkészültséggel vezeti a játékot, emeli ki a mű filozófiai-társadalmi motívumait és mondanivalóját. S hogy a pécsi előadás tökéletes színházi élményt adott, abban igen nagy szerepe van Gonda János modern, soul jellegű zenéjének. A mű alapmondanivalóját és alapmagatartását hűen követi-kíséri-erősíti ez a spirituálé, a rhythm and blues elemeit alkalmazó zene, amelyet Benkó Sándor zenekara és Deseő Attila, Kovács Gyula, Vajda Sándor valamint Gonda János együttese jászott és Berki Tamás énekelt.

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/4 (április)