2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-04-01 • dr. Szathmáry Géza-Deseő Csaba
Még egyszer Miles Davisről

Remek ötlet volt Deseő Csaba londoni élménybeszámolóját a Jazzhíradóban megjelentetni. Végre egy fórum, ahová a jazzbarátok elhozhatják élményeiket.

Talán nem érti félre Deseő Csaba, ha muzsikushoz méltó elfogultságával az egyszerű hallgató vitába száll. Előrebocsátom: Miles Davis londoni felvételét nem ismerem, s ezért meg sem kockáztatom, hogy állást foglaljak abban a kérdésben, hogy jók voltak-e új kompozíciói vagy sem. Csakis és kizárólag Deseő Csaba elutasításának indokait helytelenítem. Attól, hogy Miles Davis mikrofont szereltett a trombitájába, átvette a beat elektronikus apparátusát és hangosabban játszik, mint abban az időben, amely Deseő Csaba számára a döntő zenei élményt jelentette, még nem biztos, hogy a lenyűgöző néger virtuóz művészi zsákutcába jutott.

És akkor sem dől össze a világ, ha a jazz és a beat közeledik egymáshoz.

dr. Szathmáry Géza

 

Miles Davis említett koncertjéről véleményemet változatlanul fenntartom.

Egy félreértést azonban tisztázni szeretnék. Vitapartnerem valamiféle beatellenszenvet vélt soraimból kihallani. Biztosíthatom: rendkívüli módon kedvelem a jó beat- és soulzenét, ezeknek a jazz-zel való keveredését kifejezetten pozitív jelenségnek tartom.

Miles Davis koncertjén azonban úgy tűnt, hogy a látványos beatszerelést nem a művészi kifejezés fokozása érdekében, hanem zenei ötletek helyett alkamazza.

Deseő Csaba

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/4 (április)