2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-04-01 • Franz Kreschbaumer (Graz)
A Jazzkutatási Intézetről

A Jazzkutatási Intézet tevékenysége három kiadványsorozatban összegeződik:

1.) "Jazzforschung/Jazz Research" (Jazzkutatás) c. évkönyv. Az első kötet 1970-ben jelent meg, a második jelenleg a nyomdában van és rövidesen megjelenik.

2.) "Beiträge zur Jazzforschung" (Adalékok a jazzkutatáshoz). A sorozat kötetei bizonytalan időközönként jelennek meg. Az első kötete, Helmut Günther "Grundphänomene und Grundbegriffe des afrikanischen und afro-amerikanischen Tanzes" (Az afrikai és az afro-amerika táncok alapjelenségei és alapfogalmai) c. könyve 1970-ben jelent meg. A harmadik kötet, Carl Gregor Herzog zu Mecklenburg összefoglalója "International Drum Bibliography und Ergäanzungen zur International Jazz-Bibliography of Book. " (Nemzetközi dobbibliográfia és kiegészítések a könyvek nemzetközi jazzbibliográfiájához) címmel 1971-ben jelent meg. A második kötet, Dietrich H. Kraner és Klaus Schulz "Jazz in Austria" - abrief history and discography of jazz and jazzlike recorsings made in Austria2 (Jazz Ausztriában - Az osztrák jazz- és jazzszerű felvételek rövid története és diszkográfiája) c. tanulmánya már a nyomdában van és hamarosan megjelenik.

3.) Beispielsammlungen zur Jazzforschung (Példagyűjtemények a jazzkutatáshoz). Munkatársaink által összegyűjtött és analizált kottaanyag, transzkripciók, amelyek a jazz valamennyi stíluskorszakával foglalkoznak.

Miles Davisről egy összefoglaló munkát most készítenek elő.

1972. április 17. és 22. között Strobl am Wolgangsee-ben, a "St. Wolfgang" Felnőttképzési Szövetségi Otthonban tartják meg a II. Nemzetközi Jazztudományi Konferenciát. Ezt a Grazi Zene- és Képzőművészeti Főiskola Jazzkutatási Intézete a Nemzetközi Jazzkutatási Szövetséggel közösen rendezi meg. Számtalan zenetudós és zenész jelentkezett referensként bel- és külföldről. A konferencia ezúttal is nagyon érdekesnek ígérkezik.

(Fordította: Simon Géza Gábor)

 

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/4 (április)