2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-05-01 • Kiss Imre
Alba Regia Videoton Nemzetközi Jazzfesztivál

Székesfehérvárott hatodszor rendeznek jazzfesztivált. A város idén ünnepli ezeréves fennállását, ezért az Alba Regia Napok is nagyobb ünnepélyességgel kerülnek lebonyolításra.

A hangversenyek színhelye ezúttal is a Vörösmarty Színház. A műsorok összeállítására megszervezésére és előkészítésére a város a Magyar Rádiót kérte fel. Jelen sorok írásakor - azaz hat héttel az események előt - a fellépők többsége a szerződést aláírta, de változtatásokkal számolnunk kell. Ennek oka, hogy számos külföldi művész hangversenykörútjának egyik állomásaként jön hozzánk és ha a turnéba valahol hiba csúszik, úgy gyakran felborul a menetrendjük, és egy-két fellépés elmarad.

A székesfehérvári fesztivál időpontja: június 2-3-4. Három esti és egy (vasárnap) délelőtti hangverseny keretében tartalmas jazzprogram igérkezik.

A megnyítóhangversenyen lép pódiumra a Dutch Swing College Band, Európa egyik legismertebb dixieland együttese. (Már ezért az egy együttesért is érdemes elutazni Székefehérvárra!) Ugyanezen az estén hallhatjuk Georges Arvanitas triójával Hal Singerst, a blues egyik legkiválóbb megszólaltatóját. A nagyzenekari jazzt Európa legjobb együttese, Gustav Brom big bandje képviseli.

Minden este magyar művészek is játszanak. A megnyitón az idén Montreux-be nevezett sextet lép fel. Tagja: Ráduly Mihály, Tomsits Rudolf, dr. Vukán György, Lakatos Béla, Berkes Balázs és Jávori Vilmos.

A második koncertet magyar dixieland zenekar a Benkó Dixieland Band nyitja meg. Szólistája Albert Nicholas lesz. (Nicholas ezenkívül még a Molnár Dixielanddel készít hangfelvételt). Zoller Attila quartettjében Don Friedman zongorázik, Almer Halburian kezeli az ütőhangszereket, a bőgős személye még nem tisztázott. Ismerősünk Dusko Gojkovic ezúttal Tete Montoliu combójával érkezik Székesfehérvárra. És még egy quintett: Jean-Luc Ponty Experience. Pontyval Joachim Kuhn zongorázik, Philip Catherine gitározik, Peter Warren bőgőzik és Oliver Johnson dobol. Kiemelkedő eseménynek igérkezik, az ugyanezen a napon fellépő Keith Jarrett trió.

Vasárnap délelőtt érdekes bemutatóra kerül sor. Ionesco "A király meghal" című darabjára Richard Kruza komponál jazzkísérőzenét. A pantomimot Regős Pál dolgozta át és tanította be. A zenekarban Ráduly Mihály, Faragó Antal, Kovács Gyula, Lakatos Béla, Román Péter és a szerző működik közre. A szovjet Vjacseszlav Ganelin triójával lép fel. 1968-ban a Tallini Jazzfesztiválon ő nyerte el a legjobb előadóművész díját. Ugyancsak ekkor lép fel az Apostolok és a Mini együttes.

Vasárnap este játszik a Pege Aladár-Csik Gusztáv-Kőszegi Imre tiró. A Newportban is sikerrel szerepelt, de nálunk kevéssé ismert Johnny Thompson Singers a gospel világából ad bemutatót. A fesztivál műsorát a Belgrádi Rádió big bandje zárja.

A hangversenyek után minden este jam session lesz, ennek helyszíne még nem tisztázott.

A hangversenyeken részt venni kivánóknak az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda külön autóbuszokkal társasutazást szervez Budapestről (illetve bármely más városból, ha legalább 40 jelentkező van). Érdeklődés telefonon az Expressz imformációnál, Gál Erzsébetnél, Telefon 317-777.

Aki két-három napra kíván Székesfehérvárra utazni, szállásbiztosítás ügyében (camping, szálloda) forduljon az Expressz székesfehérvári kirendeltségéhez levélben.

Címe: Székesfehérvár, Dózsa György tér 10. Akik saját gépkocsival akarnak menni, azok a MRT Közönségszolgálata Október 6. utcai üzletében vehetnek színházi belépőjegyet (12-25 Ft.).

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/5 (május)