2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-06-01 • dr. Hulin István
Jazzfesztivál: PREROV 1972

A VIII. Csehszlovák Amatőr Jazzfesztivál három napján - 1972. IV. 27-28-29-én - 19 együttes lépett dobogóra. A tekintélyes szakemberekből álló zsűri előtt - köztük volt a kitűnő cseh vibrafonos Karel Velebny, a világhírű veterán Albert Nicholas és magyar részről Kiss Imre - 12 csehszlovák, 2 lengyel, 2 magyar és egy-egy német, svájci és román együttes mutatta be versenyporgramját.

Az erős mezőnyben is feltűnő volt, hogy a csehek milyen sok tehetséges tradicionális zenekarral vonultak fel. Szinte valamennyi együttes színvonala elérte a rádiófelvételhez szükséges szintet.

A 45.000 lakosú morvarországi kisváros jazzértő közönsége mindhárom napon zsúfolásig megtöltötte a kulturális központban lévő koncerttermet.

A hangversenyek este 7-től 11 óráig tartottak, ezután következett - az ugyanezen házban lévő kávézóban - hajnalig tartó jam session. Ezek a programok kitűnő lehetőséget nyújtottak a jelenlévő zenészeknek, hogy megismerjék egymást, kicsréljék tapasztalataikat, megbeszéljék problémáikat.

Az elhangzó produkciók alapján az együtteseket a következő kategóriák valamelyikébe sorolták:

I. Aranyérem - "Európai szuperklasszis"

II. Ezüstérem - "Európai klasszis"

III. Bronzérem - "Nemzeti klasszis"

IV. a "Jövő tehetsége"

V. nem kaptak besorolást

A legjobbak közül a Prágai Jazz Fiddlers (tradicional) a Jazz O aus VN (modern jazzquartet) és a lengyel Jazz Carriers (quintet) együttesét emelném ki. Versenyen kívül egy prágai big band tartott bemutatót, kissé harsány zenével, de kitűnő szólistákkal.

A fesztivál csúcspontja a prágai Traditional Jazz Stúdió együttesével fellépő veterán Albert Nicholas klarinétjátéka volt.

A magyar színeket két szegedi együttes képviselte. Az "Old Timers Jazz Band" elnevezéssel szereplő Molnár Dixieland az "Európai klasszis" címet és ezüstérmet, a Hulin trió "Nemzeti klasszis" címet és a bronzérmet kapta.

 

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/6 (június)