2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-08-01 • Ocsovai Gábor: (O.G.)
New Orleans "utazó nagykövete"

Albert Nicholas az élő történelmet reprezentálta póztalan egyszerűséggel a székesfehérvári fesztiválon. Hangszertudásán túl egyet-mást abból is megcsillantott, amit csak a dixieland ősforrásánál, New Orleansban sajátíthatott el: a műfajt körüllebegő derűt, életörömöt.

Hetvenkét éves korát meghazudtoló frissességét külön is csodálni kellett. Csak a koncert befejeztével vehettünk rajta észre leheletnyi fáradságot. Pár percre a Velence Szálló szabadtéri presszójának asztalához telepedve, csendesen válaszolgatott kérdéseinkre.

- Hogy a dixieland jövőjét milyennek látom? Sohasem gondolkoztam rajta. Igaz, mindig is gyakorló zenész lévén, nem nagyon érdekelt az elmélet. A szavak embere sem vagyok, szívesebben közlöm a gondolataimat klarinéton. Hiszek a dixielandben, ennyi az egész. Sokan játszák a világon, nekem mégis olyan ez a műfaj, mintha csak az enyém, az én legegyénibb kifejezőeszközöm volna. Másképp dixielandet csinálni - azt hiszem - nem is lehet.

- Milyennek találja a Benkó-zenekart?

-Tagjai egytől-egyig rokonszenvesek, tehetségesek. Név szerint senkit sem szeretnék közölük kiemelni. "Érzik" a dixielandet, össszmunkájuk kiváló, szólóikban temperamentum és fantázia párosul. Úgy gondolom, jóformán próba nélkül is hamar megértettük egymást.

- A swinges dixelandnek Ön szerint milyen jövője van?

- Bár szívemhez természetesen a leghagyományosabb forma és stílus áll közelebb, a dixieland - azt hiszem - nem zárkózhat önmagába. Módjával nyugodtan befogadhatja az újabb hatásokat is. Hosszú életének épp ez lehet az egyik titka.

- Székesfehérvár, a "fesztiválváros" hogyan tetszett?

- Kár, hogy kevés időm miatt csak alig-alig ismerhettem meg. Hallom egyébként: idén ünnepli fennállásának ezredik évfordulóját. Nem bánnám, ha a dixieland is megérne ennnyi esztendőt...

- Nyári programja?

- Előbb Baselbe megyek, ahol 1953 óta élek. Aztán egy-egy hetet New Yorkban, majd Chicagóban töltök, onnan pedig szülővárosomba, New Orleansba s végül Los Angelesbe "ruccanok át". Ezzel valószínűleg be is fejeződik amerikai turném; visszatérek Svájcba. Európa, ahol a dixielandnek is oly nagy tábora van, most már valóban a második hazám.

 

További jó utat New Orelans "utazó nagykövetének"!

 Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/7/8 (július/augusztus)