2021-03-01    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2004-06-28 • Kaán Judit (- (k) -)
"Nem fukarkodom majd a dicsérettel . . ."

Magyar jazzesemény alkalmából immár harmadszor üdvözölhettük Székesfehérvárott illetve Budapesten Alekszej Batasovot, a szovjet jazzélet kitűnő szervezőjét és szakemberét. Ezúttal is élénk figyelemmel kísérte a koncerteket, lehetőleg egyetlen percet sem mulasztva el a programból.

- Három látogatásom arra is lehetőséget nyújtott - mondta -, hogy fejlődésében lássam a magyar jazzt és nemzetközi kapcsolatait. Nyomon követhettem, ahogy a rendezvényeken szám szerint is bővült a külföldi mezőny, s ahogy például a Videoton Jazzfesztivál a műfaj fokozatosan táguló skáláját fogta át. Idén a jazz teljes spektruma jelen volt, a dixielandtől az avantgarde-ig. Így nyugodtan elmondhatom, hogy a fesztivál ünnepi jelleget öltött. A manapság sok árnyalatot mutató jazz igazi parádé volt, de elkerülte a szélsőségeket, amelyek más fesztválokon ma olyan általánosak.

- Hogyan alakul mostanában a szovjet jazzélet?

- Változatlanul sokközpontú, amit például az is szemléltet, hogy épp a székesfehérvári fesztvál idején Vilniusban került sor hasonló rendezvényre (belföldi együttesek részvételével), s hogy az év elején Kujbisevben is volt fesztivál. Moszkvában pezsgő életű jazzklub működik, s van néhány kávéház is, ahol ugyancsak kedvenc zenéjüket hallgathatják a jazzbarátok. Székesfehérvári tapasztalataimról otthon feltétlenül beszámolok és annyit igérhetek, hogy nem fukarkodom majd ott sem a dicsérettel.