2021-04-18    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1972-08-01 • Márton Attila
Beszélgetés Willis Conoverrel

Willis Conover, az ismert szerkesztő és narrátor is meglátogatta az Alba Regia Jazzfesztivált.

- Milyennek találja a magyar jazz-zenészek játékát? - kérdezzük tőle.

- "Már jártam Magyarországon 1965-ben, és jó néhány magyar jazz-zenésszel már akkor megismerkedtem, de számos kelet- és nyugat-európai jazzfesztiválon is hallottam magyar zenészeket. Véleményem szerint a magyar jazz előadói igen sokat fejlődtek az utóbbi években, ez mind technikailag, mind pedig zeneileg megmutakozik. Rendkívül nagy hatással volt rám a fesztivált megnyitó MR Sextett produkciója. Ebben az együttesben kiváló zenészek játszanak együtt, és meggyőződésem, hogy sikerrel fogják képviselni hazájukat Montreux-ben is. A Benkó Dixieland játéka is nagyon tetszett. Szeretem az ilyen együtteseket, amelyeket valóban a zene szeretete hoz össze. Amatőr együttes - professzionista színvonal."

"Néhány szót az Ön műsoráról?"

"A program 2-3 hétre előre készült. Igyekszem a legújabb jazzlemezek, koncert- és fesztivál-felvételek mellett a régebben készült - de korszakalkotó fontosságúnek elismert lemezeket is bemutani, hiszen a jazz közönsége mindig újabb korosztályokkal bővül. Tehetem ezt annál is inkább, mert az igazán fontos lemezekből új kiadások is készülnek. Legutóbb Charlie Christian Benny Goodmannel készült felvételeit, nem sokkal azelőtt pedig Bessi Smith lemezeit forgattam le.

Becslések szerint kb. 30 millió hallgatóm van az egész világon. Ez egyben igen nagy felelősséget is jelent. A gazdag termésből nem könnyű kiválogatni a legjobbakat. Ez a legnehezebb....

Nemrégiben játszottam le Tommy Vig Budapesten, a Magyar Rádióban készült felvételeit, melyen Pege Aladár, Lakatos Béla és Kőszegi Imre kísérik. Azt hiszem, az a műsor jól reprezentálja a magyar jazzt, melynek külföldön és otthon egyaránt kiváló művelői vannak."

"A rádiósmunka mellett mivel foglalkozik még?"

"Igen sok elfoglaltságom van, bár valamiképpen mindegyik a jazzhez kapcsolódik. Azt hiszem ez érthető... Al Kohnnal közösen egy big bandet hoztunk össze, ennek a zenekarnak írok és hangszerelek... Olyan sok zenét hallottam már életemben, hogy szinte kényszert éreztem arra, hogy aktívan is foglalkozzam a jazzel...

Másik fontos tevékenységem jazzkoncertek szervezése és vezetése a washingtoni Kennedy Centerben, ahol valóban a legnagyobbak találkoznak. Természetesen tudományosan is foglalkozom a jazzel. Most éppen egy jazz-szakkönyvön dolgozom..."- fejezte be nyilatkozatát Willis Conover.

 

Jazzhíradó. A Benkó Dixieland Klub Tájékoztatója. 1972/7/8 (július/augusztus)