2021-06-14    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-06-05 • Dudás Lajos
Gondolatok Libisch Károly "Jazzvilág" kritikájához.
Mindenekelőtt gratulálok Libisch Károly alapos jazztörténeti tudásához, a téma átvételéhez szügséges bátorságához. 18 oldalas kritikája bizony ijesztő, hiszen állítása szerint a könyv még több bizonytalanságot, félismeretet, sőt tudatlanságot rejteget. Lehetséges, hogy Libisch Károly ezt "övalatti ütések" (boxsport!) nélkül megússza, mindenesetre biztos lehet Gonda János felreérthetetlen reakciójában.

Emlékezetes Gonda Simon Géza Gáborral folytatott vitája, mely néhány olyan "Gonda-érv"-ben érte csúcsát, hogy a zene fontosabb, mint a kutatás, vagy ne ítélkezzen az, aki még a hangközöket sem ismeri... Ha ez így érvényes lenne, akkor a jazzkutatási munkát miért nem hagyja Gonda azokra, akik ahhoz értenek és ő inkább a hangközök tanításánál maradt volna?

Hasonló reakciót várhat Libisch a Magyar Jazzszövetségtől is (12-13 zenész képviseli a magyar jazzt? - furcsa tény...) A kutató/kritikusnak tisztában kell lenni azzal, hogy a magyar jazzzenész állandó dícséretet vár ("nagyon jól megrázta!"), különben kompetenciája kifogásolható, magyarul, "nem tud semmit"! Ettől függetlenül meg kell jegyeznem, hogy részben egyetértek a Gonda-könyv alapvető gondolatával. Az USA-n kívül élő jazz-zenészek nagy része játékában minden található, ugyanakkor a jazzrész feltűnően kevés. Ha mindent belepancsolnak a borba, minőségét az biztos nem emeli! Tény, hogy kénytelen vagyok növendékeim eziranyú érdeklődéseit amerikai jazzmuzsikusok felé irányítani: hallgass Sonny Rollinst, Horace Silvert, Jim Hallt, ha hamisítatlan jazzt akarsz hallgatni...

Csodálkozom bizonyos, világviszonylatban általánosan használt kifejezések görcsös magyarosításán: dzsez, rák, bit.... Nem hinném, hogy pl. a fracia elnök nagy örömmel olvasna, hogy Zsák Sirák....

Üdvözlettel Dudás Lajos, Németország