2021-05-08    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-12-14 • Olasz Sándor
Tudósok: I LIVE SCIENCE, Bad Taste

Igazi nemzetközi produktum a Tudósok új lemeze: ha jól számolom, négy országot érint. Magyar zenekarról beszélünk természetesen, az egy. A vezér, drMáriás (zenész, képzőművész, író, publicista, Rátgéber-hasonmás) tudtommal jugoszláviai születésű. Máris kettőnél tartunk. Amszterdami koncertfelvétel, orosz kiadású CD, az annyi, mint.

Egyébként pedig vérbeli Tudósok-koncertet élvezhetünk 46 percben, annak összes erényével, és néhány apró hibájával. Mindenképp a produkció javára írandó a furcsa összeállítású trió (szaxi, basszusgitár, dob) megzabolázhatatlan vadságú, pillanatnyi megállás nélküli pörgése. Vagyis maga a műsor, amikor drMáriás nagy kanállal osztja, adagolja, egyszersmind "éli a tudományt". Hangszere, az altszaxofon viszont éppen csak túlélte a bulit, miközben hol vinnyogva, hol visítva, hol sírva könyörgött az életéért. (Hiába, a free szaxik általában ilyen rinyagépek, de ez különösen az.) Szerencséjére a gazdája neki megkegyelmezett. De nem nekünk, hallgatóknak! Dühe (például a hülye emberek iránt) Amszterdamtól egészen idáig ért, amit a magam részéről teljesen meg tudok érteni, mert látnátok Mester Zsótikát itten Hatvanban. (Jaj, inkább ne!) DrMáriás mentségére szolgáljon, hogy jó fej, jó muzsikus, és többnyire értünk haragszik, nem ellenünk. (Zsótikának nincs mentsége, csak mázlija: most nem róla kell írnom, különben adnék a pofájának.) Ha már itt tartunk, másszunk bele a hibákba. Az egyik gond az, hogy nem igazán új, amit hallunk. Azt hiszem, drMáriás sok Ted Milton-lemezt hallgathatott, minimum azokat, amiket a Bahia adott ki, pár évvel ezelőtt. És: néhány időpillanatban a free szaxi nem találkozik a táncritmusoknál leragadt dobbal, de sebaj.

Mindent összevetve: rendben van az anyag, bár ezt a Tudósokat Nobel-díjra mégsem jelölném. Szerinted legyen inkább Grammy? Felőlem!