2021-11-28    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

1996-01-01 • Olasz Sándor
YOCHK'O SEFFER: MAGYAR ETNO

Yochk'o Seffer: Magyar Etno
(1996, Pannon Jazz)

Az előadó neve a fura írásmód ellenére sem idegen hangzású. Az illető úr 1956 óta Franciaországban él, de Miskolcon állították ki a születési anyakönyvi kivonatát: Seffer József névre.

Zenei pályája kezdetén énekeseket kísért, így Aznavourt is. Megfordult a legendás francia Magma együttesben. Több mint húsz év óta pedig megengedheti magának azt a luxust, hogy csak dzsesszprodukciókból vállaljon részt. Világsztárokkal muzsikált egy színpadon. Közel harminc lemezen játszott. Az együtteseivel (ZAO, Neffesh Music) és a saját neve alatt megjelenteken a dzsessz keretei között a magyar folklórt ötvözi a rock, a klasszikus és a kortárs zene elemeivel.

Első szólólemezén, ami 1975-ben Franciaországban készült, amint általában, a fúvós hangszerek arzenálját vonultatta fel. Az LP ezt a címet viseli: "Magyar ló". Nem fordítás, így áll a lemezborítón, ékes magyarsággal. Beszédes cím. Azt mondja, hogy a művész csak földrajzilag került távol a hazájától, lélekben soha.

A "Magyar Etno" szintén szólólemez, a "Magyar ló" kései folytatása. A kilenc felvételből egy koncerten készült és egy másik kivételével valamennyi saját szerzemény. Többnyire pentaton témákra fújt és zongorázott, lélegzetelállító improvizációk, Seffer egyszemélyes zenekarára. Nehéz közülük akár egyet is kiemelni. Talán a "Bülent" a legközérthetőbb és a leginkább szívhez szóló.

A "Magyar Etno" Seffer első itthoni kiadású lemeze. Egy világmagyar hazatalált.

Az írás a Rockinform számára készült 1996-ban. Nem jelent meg. Copyright 2006 Olasz Sándor & www.jazzkutatas.eu