2021-05-08    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-10-22 • Olasz Sándor
Snétberger Ferenc: Nomad

Valakinek nagyon sürgős lehetett ez a lemez, mégpedig valószínűleg a kiadónak (Enja/?). Más magyarázatot nemigen találok arra, hogy Snétberger Feri, a Németországban élő jazzgitáros ennyire középszerű anyagot adjon ki a kezéből. Úgy tűnik, hogy nem is annyira rajta, mint a partnerei megválasztásán múlott mindez. Bár technikailag felkészült muzsikusokról van szó, sem a bőgős Arild Andersen, sem az ütőhangszeres Paolo Vinaccia nem talált bele Snétberger zenei világába; utóbbi például már a téma bemutatását "szétveri" a Childhood-ban, vagyis a Kis kece lányom című magyar népdal feldolgozásában. A bőgős pedig a felesleges szólóival borzolja a hallgató idegeit.

Pedig, nem indul rosszul a zenefolyam, hiszen az Empathy címet kapott Snétberger-szerzemény meglehetősen bensőséges hangulatot áraszt. Ez azonban rögtön utána el is veszik. A lassú tempó zömében végigkíséri az anyagot, ám mindenféle átütő erő nélkül. A lemez címe is megtévesztő, hiszen az általa sugallt vadságot mindhiába várjuk, közel egy órán keresztül. A tévedés joga persze, még egy Snétberger Ferenc-formátumú művész számára is megengedett. A Nomad egy kisebb fajta gödörnek tekinthető az ő életművében, amelyből kimászni minden bizonnyal nem esik majd nehezére.

53'25"

Megjelent a Rockinform 2005. októberi, 134. számában