2021-05-08    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-01-21 • Olasz Sándor
Tóth Viktor: Tercett, Gramy Records

Pletykálták egy időben, hogy Tóth Viktor elérhetetlenül eltűnt a világ szeme elől, és azon mód nem csinált mást, csak gyakorolt a szaxofonján. Nem zörög a haraszt ugye, de az biztos, hogy valami ilyen lehet, amikor az ember komolyan veszi a saját neve alatt megjelenő első lemezt. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen ennyire izgalmas jazzt, pontosabban: post-bebop muzsikát nem sokat lehet hallani magyar kiadványon. Ebben persze Tóth Viktoron kívül benne van a dobos Jeszenszky György nyakig, vagy ha épp nem ő ül az ütőhangszerek mögött, akkor Németh Ferenc. A bőgős Szandai Mátyás a megbízhatóságát teszi hozzá a történethez, ami nem lenne teljes Todd Williams közreműködése nélkül.

A 12 éve hazánkban élő kaliforniai fiú néhány számban szöveget mond, komoly színészi képességekről téve tanúbizonyságot. Ha valamitől, ettől tényleg különlegessé válik a fiatal, sokat foglalkoztatott szaxofonos (és zeneszerző) bemutatkozó anyaga. Az utolsó számban aztán egy rap-betét tetőzi be az egészet, felvillantva valami hasonlót abból, ami Tóth, Jeszenszky és Williams másik közös formációja, a Project 11 jelent.

Egyelőre ott tartok, hogy hallgatom a Tercettet újra és újra, mindig van mit felfedezni rajta. Közben várom, hogy a jazz határait még inkább feszegető, szélesebb közönségréteg érdeklődésére számot tartó Project 11 is lehetőséget kapjon a lemezkészítéshez végre!

60'28"

Megjelent a Rockinform 2005. májusi, 130. számában