2022-01-19    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2006-01-18 • Olasz Sándor
Mysterious Voyages - A Tribute To Weather Report, ESC Records/Varga István

Az 1975-ös Weather Report-album címére (Mysterious Traveller) utaló dupla válogatás-lemez üzenete valami ilyesmi: majd' húsz éve annak, hogy feloszlott a legendás formáció, de a jazz fejlődésére gyakorolt hatásuk máig tart.

Nagy kérdés, hogy mekkora ebből a zenekarban megfordult óriási egyéniségek (például Jaco Pastorius) szerepe, illetve mekkora az "időjárás-jelentők" által képviselt (fúziós) jazzrock folyamatos (bár kétségkívül csökkenő tendenciát mutató) népszerűségéé. A válaszok a "megkérdezett" formációkra, azon belül nem ritkán személyre szabottak, amelyekből most éppen két tucatot hallgathatunk meg. Mindez sok (legalábbis külön-külön értékelni), és sokféle. Weather Report-feldolgozás épp úgy van köztük, mint az inspirációjukra született szerzemény. Az együttesek többségénél a csapatmunka dominál, de szaxofon- és billentyűs-centrikus előadás is akad szép számmal.

A zenészek sorában jó néhány ismerős nevet olvashatunk. Marcus Miller, Hiram Bullock, Omar Hakim, Don Alias és Paulinho Da Costa itt például egy csapatban játszik. Rákerült a Tribal Tech egyik felvétele, de a basszerosuk, Garry Willis önálló trióval is szerepel, amelyben történetesen Dennis Chambers dobol, és nem is sorolom tovább. A muzsikusok többsége persze, nem világmárka, de a tudásukkal, képességükkel nincs gond, ahogyan az általuk tanúsított zenei alázattal sem.

Egy dologban ugyanis nagyon egységes az anyag. Abban, hogy senki sem játssza "túl" a nagy elődöt! Arról szól inkább a történet, hogyan sáfárkodik ma a jazzvilág a Weather Report örökségével. Így majdhogynem kordokumentumként is forgatható a lemez, persze inkább "napi használatra" ajánlott, hiszen érdekes és élvezetes muzsikát tartalmaz.

75'35", 76'53"

Megjelent a Rockinform 2005. július-augusztusi, 132. számában