2021-03-01    
Név:
Jelszó:
  
Regisztráció
Fórumaink
Olvasói levelek (5)
Kiadja:
Magyar Jazzkutatási Társaság
1023 Budapest, Lukács utca 4.
Főszerkesztő:
Simon Géza Gábor
06-30/736-3358

Alapítva: 1995. január

2011 mérleg és közhasznúsági jelentés:
2011_merleg_khjel.pdf

A Magyar Jazzkutatási Társaság a jogszabály adta lehetőségekkel élő támogatói jövedelemadójuk egy százalékát utaltatták át egyszámlánkra. Az összeget jelen kiadvány költségeihez használtuk fel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bennünket és ezzel lapunkat támogatásra érdemesítették.

2005-04-17 • Olasz Sándor
Borbély Mihály Quartet: Meselia Hill, BMC Records

Pomáz hegye, a Meselia alighanem frekventáltabb helyet foglal el ezentúl a zene térképén, mint a földrajzin. Még akkor is, ha Borbély Mihály szülővárosának magaslati pontja most csupán jelkép, amely a népcsoportok keveredését szimbolizálja. Ahogyan Borbély Mihály fogalmaz: "a Meselia olyan zenévé vált bennem, amely a körülötte élő emberek különbözőségét és azonosságát tükrözi, amelyet megtölt az itt élők öröme, bánata, félelme, melankóliája. Az egykor szemben lakó öreg néni zenéje ez, aki a szlovák fuvarosokkal tótul beszélt, a svábokkal svábul, de akkor sem jött zavarba, amikor a cigányok a saját nyelvükön szóltak hozzá."

Ezzel együtt a Meselia Hill inkább jazz, mint folk vagy világzene, holott tudható, hogy Borbély a Vujicsics együttes alapító tagja. A különleges fúvós hangszerek mesterének új formációjában meghatározó szerephez a főnökön kívül a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós jutott. Ez különösen a hosszabb darabokat elválasztó-összekötő közjátékokban érvényesült, amikor duóban összesen öt apró gyöngyszemet pergettek ki kezeik közül. További kellemes meglepetést keltett a hegedűs, Lantos Zoltán azzal, hogy bebizonyította: nem csak az indiai zenében mozog otthonosan, hanem Bartók világában is. A közel egyórás anyag legfőbb érdekességét az jelenti, hogy a muzsika mentes mindenféle líraiságtól.

Az epikus zenefolyam nyomán automatikusan indul be az ember fantáziája. Sosem hallott mesék elevenednek meg képzeletünk vásznán, régi történetek peregnek le előttünk. Az álom valósággá, a valóság álommá válik. A vége felé ugyan leül kicsit a történet, ám előtte bekövetkezik a legjobb, ami a zene hatására megtörténhet. Csodatétel a Meselián.

57'37"

Megjelent a Rockinform 2005. áprilisi, 129. számában